Budapest, 2018. november 2. – Az Európai Bankhatóság ma publikált stressztesztjében részt vevő egyetlen hazai hitelintézet, az OTP Bank esetében az eredmények alapján nincs szükség felügyeleti beavatkozásra.

Az Európai Bankhatóság (EBA) ma tette közzé a 2018. évi stresszteszt eredményeket, amely a felmérésben résztvevő európai bankok sokkellenálló képességét hivatott felmérni hároméves időhorizonton egy hipotetikus kedvezőtlen makrogazdasági forgatókönyvet feltételezve, az EBA által megadott egységes módszertan alkalmazásával.

A korábbi, 2016. évi EBA stresszteszttel összhangban az idei sem tartalmaz egységes minimum küszöböt, a célja, hogy a 2018-as felügyeleti felülvizsgálati folyamatot (SREP) támogassa, elsősorban a 2. pilléres (felügyeleti ellenőrzéshez kötődő) tőkemegfeleléshez kapcsolódó elvárás meghatározása vagy szükség esetén különböző felügyeleti intézkedések révén. A stresszteszt összesen 48 európai bankot érintett (amelyek együttesen az EU bankszektorának mintegy 70 százalékát fedik le), melyből 33 az Európai Központi Bank részvételével működő egységes bankfelügyeleti mechanizmus (SSM) alá tartozó országokban, további 15 pedig Dániában, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Magyarországon, Norvégiában, és Svédországban rendelkezik székhellyel.

A 2018. évi stresszteszt felmérésben Magyarország részéről egyedül az OTP Bank Nyrt. (OTP Bank) vett részt. Ennek oka, hogy az OTP Bank a magyarországi hitelintézeti szektor piacvezető intézménye, mérlegfőösszeg alapján 25 százalékot meghaladó piaci részesedéssel, illetve leányvállalatain keresztül a közép-kelet-európai régió kilenc országában van jelen.

A stressz teszt legfontosabb tényezőjének számító tőkepozíció alapján az OTP Bank eredménye a két évvel ezelőttihez képest is jobbnak bizonyult, idén is magasan a szabályozói minimum elvárások szintje felett teljesített (beleértve a SREP tőkekövetelményt és a kombinált tőkepuffer előírásokat). Az OTP Bank – a 2018-tól európai szinten kötelező IFRS9-es számviteli standardra való átállás miatt kiigazított, az irányadó európai rendelet átmeneti rendelkezéseit nem tartalmazó – elsődleges alaptőke-mutatója (CET1) a 2017 évi 14,87 százalékos szintről 12,40 százalékra (átmeneti rendelkezésekkel 15,40 százalékról 13,03 százalékra) változna a hároméves sokkpálya végén. A CET1 ráta esetén az alap- és a stressz pálya között megfigyelhető eltérés a hároméves időhorizont végén megközelíti a 3,5 százalékpontot, mely igazolja a stressz teszt szigorúságát és hitelességét. A közzétett stresszteszt-adatok minőségbiztosítása a nemzeti felügyeleti hatóságok, azaz Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feladata volt.

Az EBA 2018. évi stressz tesztjének forgatókönyveivel, a feltételezésekkel, módszertannal és a részletes eredményekkel kapcsolatban további információk és sajtóközlemény az EBA honlapján találhatók.

Magyar Nemzeti Bank