Budapest, 2018. október 25. Öt- és tízéves futamidejű, monetáris politikai célú IRS-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az ötéves és a tízéves lejáraton 15-15 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat.

Öt- és tízéves futamidejű, monetáris politikai célú IRS-tendert (MIRS) tartott csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank. Az ötéves és a tízéves futamidőn is 15-15 milliárd forint volt a meghirdetett mennyiség, amelyre a bankok 55 milliárd, illetve 61 milliárd forint összegben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az ötéves és a tízéves lejáraton is 15-15 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az öt- és tízéves MIRS-tenderen rendre 21, illetve 20 bank vett részt.

Az MNB a tendereken meghirdetett kamat meghatározásakor a monetáris politikai cél mellett figyelembe veszi a piaci folyamatokat is. A MIRS árazása az aktuális piaci jegyzésekhez képest történik, így a piaci árak változásával a tendereken meghirdetett kamatok a Monetáris Tanács által előre meghatározott keretek között módosulhatnak.

A MIRS-eszközről szóló tájékoztatót 2017. december végén publikálta honlapján a jegybank. Az MNB Monetáris Tanácsa 2018 szeptemberében a monetáris politikai célú kamatcsere-eszköz fokozatos, 2018 végéig történő kivezetéséről döntött.