Budapest, 2018. december 20. Öt- és tízéves futamidejű, monetáris politikai célú kamatcsere-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az ötéves futamidőn 10, a tízéves lejáraton 5 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat.

Öt- és tízéves futamidejű, monetáris politikai célú IRS-tendert (MIRS) tartott csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank. Az ötéves futamidőn 10, a tízéves futamidőn 5 milliárd forint volt a meghirdetett mennyiség, amelyre a bankok 43 milliárd, illetve 39 milliárd forint összegben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az ötéves lejáraton 10, a tízéves lejáraton pedig 5 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az öt- és tízéves MIRS-tenderen rendre 22, illetve 20 bank vett részt.

Az MNB a tendereken meghirdetett kamat meghatározásakor a monetáris politikai cél mellett figyelembe veszi a piaci folyamatokat is. A MIRS árazása az aktuális piaci jegyzésekhez képest történik, így a piaci árak változásával a tendereken meghirdetett kamatok a Monetáris Tanács által előre meghatározott keretek között módosulhatnak.

A MIRS-eszközről szóló tájékoztatót 2017. december végén publikálta honlapján a jegybank. Az MNB Monetáris Tanácsa 2018 szeptemberében a monetáris politikai célú kamatcsere-eszköz fokozatos, 2018 végéig történő kivezetéséről döntött. A Monetáris Tanács döntésének megfelelően a 2018. december 20-ai volt az utolsó MIRS-tender.