Budapest, 2018. június 21. Öt és tíz éves futamidejű, monetáris politikai célú IRS-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az ötéves lejáraton 20 milliárd, a tízéves lejáraton 30 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat.

Öt és tíz éves futamidejű, monetáris politikai célú IRS-tendert (MIRS) tartott csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank. Az öt éves futamidőn 10 milliárd forint, a tíz éves futamidőn 40 milliárd forint volt a meghirdetett mennyiség, amelyre a bankok 32 milliárd, illetve 88 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az öt éves lejáraton 20 milliárd, a tíz éves lejáraton 30 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az öt és tíz éves MIRS-tenderen 20, illetve 19 bank vett részt.

Az MNB a tendereken meghirdetett kamat meghatározásakor a monetáris politikai cél mellett figyelembe veszi a piaci folyamatokat is. A MIRS árazása az aktuális piaci jegyzésekhez képest történik, így a piaci árak változásával a tendereken meghirdetett kamatok a Monetáris Tanács által előre meghatározott keretek között módosulhatnak.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2017. november 21-én két nemkonvencionális eszköz bevezetéséről döntött, amelyek a monetáris politikai eszköztár szerves részét képezik: ezek a monetáris politikai célú kamatcsere-eszköz, illetve a jelzáloglevél-vásárlási program. A döntés értelmében az MNB feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszközt vezetett be, amelynek 2018 első három negyedévében rendelkezésre álló keretösszegét a Monetáris Tanács 2018. június 19-i ülésén 900 milliárd forintban határozta meg. Az MNB a monetáris politikai célú kamatcsere-eszközt programszerűen kívánja működtetni. A MIRS-eszközről szóló tájékoztatót 2017. december végén publikálta honlapján a jegybank.