Budapest, 2018. szeptember 17. Egy és három hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy és három hónapos lejáratokon 25-25 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét és a szerdai lejáratot figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1989 milliárd forint.

Egy és három hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A meghirdetett mennyiség valamennyi futamidőn 77 millió euro (25 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 143 millió euro (46 milliárd forint) értékben, három hónapon 397 millió euro (129 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB mindkét lejáraton 25 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és három hónapos swaptenderen is 4-4 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2018. szeptember 19-én 1989 milliárd forint. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 99,5 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 224,1 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 174,2 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1490,8 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A finomhangoló eszközökről szóló terméktájékoztatókat 2016. október elején publikálta honlapján a jegybank. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.