Új 50 forintos forgalmi érme a hazai rendezésű Divízió I/A Jégkorong Világbajnokság tiszteletére

Budapest, 2018. április 18. – A Magyarországon megrendezésre kerülő Divízió I/A Jégkorong Világbajnokság alkalmából az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank. A különleges fémpénz 2 millió példányban kerül forgalomba, közülük 12 000 érme díszcsomagolt első napi veretként (verdefényes kivitelben), 5 000 különleges, tükörfényes veret pedig a 2018-as forgalmi sor részeként.

A kibocsátásra kerülő 50 forintos érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintos érmecímletével, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett a jégkorong sportág egyik legfontosabb mozzanata, a kapura lövés jelenete látható. Az érmének ezen az oldalán kapott helyet a Magyar Jégkorong Szövetség emblémájából vett figura is.

Az érme tematikus oldalát Kósa István tervezte. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénz-forgalomban használt 50 Ft-os érmékkel: réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 7,70 gramm, átmérője 27,4 mm, peremvastagsága 1,8 mm, széle sima.

Az új 50 forintos forgalmi érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd. Forgalomba még nem került, verdefényes érmékhez a gyűjtők a készlet erejéig a Magyar Pénzverő Zrt. Budapest, V. ker. Báthory u. 7. sz. alatti érmeboltjában névértéken juthatnak hozzá. Az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozata 2 millió példányban készül. 12 000 darab elsőnapi (normál verdefényes) veret sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg a kibocsátás napjától, 2018. április 18-tól a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül, a társaság érmeboltjában, valamint a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (http://penzvero.hu/).

Az új 50 forintos forgalmi érme 5 000 darab különleges technikával készült, tükörfényes (proof) veretét a 2018. évi forgalmi érmesorban a teljes forgalmi érme címletsorral együtt forgalmazza a Magyar Pénzverő Zrt.

A kibocsátást követő három hónapban az MNB a lakossági pénztárában (Budapest, V. ker. Kiss Ernő utca 1.) – korlátozott mennyiségben – címletváltás keretében is biztosítja az érméhez való hozzájutást.