Budapest, 2019. szeptember 30. A ciklikus rendszerkockázati indikátorok alapján a hitelezés a dinamikus bővülés mellett is egészséges szerkezetben megy végbe, ezért az anticiklikus tőkepuffer emelése aktuálisan nem indokolt. A releváns tényadatok és az előretekintő információk figyelembevételével a Pénzügyi Stabilitási Tanács az anticiklikus tőkepuffer mértékét 2019. október 1-jétől továbbra is 0 százalékon tartja. Az MNB a hitelezés dinamikájára is tekintettel továbbra is szorosan nyomon követi a hitelpiaci folyamatokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) a hazai kitettségekre alkalmazandó anticiklikus tőkepufferráta változatlanul 0 százalékos szinten tartásáról döntött. A pénzügyi rendszerre vonatkozó ciklikus túlfűtöttségi és sérülékenységi indikátorok alapján nem indokolt a hatályos anticiklikus tőkepufferráta megváltoztatása. Bár a dinamikus hazai hitelezési folyamatok a hitelciklus felívelő szakaszában való tartózkodásra utalnak, a nettó hitelkiáramlás sem összességében, sem a háztartási és a vállalati szegmensben nem minősíthető túlzottnak. Mind a hitelkiáramlás sebessége, mind a fennálló állomány abszolút és relatív mértéke, valamint a hitelportfoliók korábbinál egészségesebb szerkezete fenntartható finanszírozási folyamatokat jeleznek a gazdaságban. EU szintű és regionális összevetésben további tér áll rendelkezésre a hazai hitelezés bővülésére és a fokozatos pénzügyi mélyülésre. Az MNB ugyanakkor továbbra is szorosan figyeli a hitelpiaci folyamatokat.

Az anticiklikus tőkepuffer célja a pénzügyi közvetítőrendszer hitelezési ciklusokon átívelő stabilitásának és ellenálló képességének növelése. A hazai kitettségekre alkalmazandó anticiklikus tőkepufferrátát az MNB negyedévente vizsgálja felül.

További tudnivalók az anticiklikus tőkepufferről, valamint annak működéséhez kapcsolódó egyéb információkról