A kínai külügyminisztert fogadta Matolcsy György

Budapest, 2019. július 11. – Wang Yi kínai külügyminiszter és államtanácsos, Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Palkovics László Innovációs és technológia miniszter a mai napon ünnepélyes keretek közt nyitotta meg Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatai felvételének 70. évfordulója alkalmából rendezett képkiállítást a Bölcs Várban.

A két napos magyarországi látogatása alkalmával Wang Yi kínai államtanácsos is részt vett azon a magasrangú ünnepségen, ahol Matolcsy Györggyel és Palkovics Lászlóval közösen megnyitották Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatának elmúlt 70 évét bemutató közel 100 részes fotókiállítást. A Magyar Nemzeti Bank, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége és a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány közös szervezésében megrendezésre kerülő eseményen Matolcsy György és Palkovics László először megbeszélést folytatott Wang Yi úrral, majd közösen átvágták a kiállítás hivatalos megnyitását jelző szalagot.

Megnyitó beszédében Matolcsy György méltatta az elmúlt 70 évben elért kínai-magyar kapcsolatok eredményeit és reményét fejezte ki, hogy a következő 70 évben is folytatódik a két ország közötti egyre szorosabb pénzügyi, gazdasági és kulturális együttműködés.

Palkovics László a kínai-magyar szerteágazó gazdasági kapcsolatokat méltatta, kiemelve, hogy Magyarország nagyon fontos stratégiai partnerként tekint Kínára, hiszen mind a kereskedelem, mind a digitalizáció terén óriási lehetőségek rejlenek a partnerségben.

Wang Yi kínai államtanácsos először köszönetét fejezte ki a jegybankelnöknek és a kormány tagjainak az elmúlt 70 év közös sikereiért és hangsúlyozta, hogy hiába van a két ország földrajzilag távol, a két nemzet mégis közeli barátságban áll. Kiemelte továbbá, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal mellett az Egy övezet, egy út kezdeményezés sok lehetőséget nyit a két ország közötti együttműködés elmélyítésére.