Az MNB leányvállalatának tulajdonába kerül a Bölcs Vár

Budapest, 2019. november 8. - A Magyar Nemzeti Bank Igazgatóságának döntése értelmében a jegybank 100%-os leányvállalatának tulajdonába kerül a felújított régi budai városháza épülete.

Az MNB a törvényi feladatával és a társadalmi felelősségvállalási programjával összhangban feladatának tekinti a hazai pénzügyi kultúra és tudatosság fejlesztését. Ezeket a célokat szem előtt tartva a jegybank az elmúlt években számos oktatási és képzési programot indított útjára, melyek keretében nyári egyetemek, szakmai előadások, könyvbemutatók, valamint oktatási kurzusok és konferenciák kerültek megrendezésre. Az elmúlt időszak tapasztalatai ugyanakkor megmutatták, hogy jegybank meglévő épületei már nem tudják kellő színvonalon és megfelelő kapacitással kiszolgálni ezeket az oktatási programokat, így a Magyar Nemzeti Bank Igazgatósága a Bölcs Várnak helyet adó, régi budai városháza épületének leányvállalata útján történő megvásárlásáról döntött.

A most nettó 8,7 milliárd forintért megvásárolt műemlék épület a Magyar Nemzeti Bank oktatási tevékenységének és kiemelt presztízsű rendezvényeinek is hosszú távon otthont adó, ideális helyszíneként szolgálhat a jövőben. Az ingatlan értékesítésével az Alapítványok nemrég megváltozott statisztikai elszámolása pedig kis mértékben javítja az államháztartás hiányát.