Budapest, 2019. március 22. -  Az MNB az Értéktár program hivatalos zárásaként Értéktár – A Magyar Nemzeti Bank értékmentő programja 2014-2018 címmel magyar-angol nyelvű exkluzív albumot, valamint ismeretterjesztő kisfilmeket tartalmazó DVD-t jelentetett meg.

A jegybank 2014-ben nagyszabású kulturális missziót vállalva indította el Értéktár programját, amely a tervek szerint 2018 decemberében véget ért. Ebből az alkalomból az MNB A Magyar Nemzeti Bank értékmentő programja 2014-2018 címmel albumot, valamint a program mind a harmincnégy műalkotását, illetve gyűjteményét bemutató ismeretterjesztő kisfilmeket tartalmazó DVD-t jelentetett meg.

A műkincs-visszavásárlási program célja volt az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése.

A program 30 milliárd forintos keretéből a jegybank közel 13 milliárd forint költött el, összesen 34 műalkotás, illetve gyűjtemény került tartós múzeumi letétbe, több mint hatszázezren látták az Értéktár program indulása óta az ország közgyűjteményeiben elhelyezett műkincseket.

Az Értéktár döntéshozói megkülönböztetett figyelmet szenteltek a jogtisztaságnak. A jegybank kizárólag eladói megkeresés alapján vásárolt, az eladónak hiteles okmányokkal kellett bizonyítania, hogy a tárgy a jogos tulajdonában van. A vásárlásoknál a végső szót minden esetben az MNB Igazgatósága mondta ki a közgyűjtemények szakembereiből álló Tanácsadó Testület ajánlása és értékbecslése alapján.

A Magyar Nemzeti Bank kulturális missziója megfelelt a nemzetközi gyakorlatnak, az Értéktár programhoz hasonló, sőt azt mennyiségében jelentősen meghaladó művészeti gyűjteménnyel rendelkezik például az angol, az osztrák, a belga, a cseh, a német, a spanyol és a török jegybank. Az Európai Központi Bank kollekciója 20 ország 170 művészének 320 alkotásából áll. Az Értéktár programmal a jegybank azon meghatározó jegybankok sorába emelkedett, amelyek műkincs-vásárlási programjukkal és gyűjteményükkel hozzájárulnak a kulturális örökségvédelemhez.

Az MNB Értéktár programjának keretében megvásárolt tárgyakról és gyűjteményekről részletes leírást a jegybank honlapján az Értéktár menüpont alatt találnak az érdeklődők.