Felügyeleti biztos és ideiglenes tiltás a VirPay Pénzforgalmi Szolgáltató Kft.-nél

Budapest, 2019. május 16. – Az MNB ideiglenesen megtiltotta a VirPay Pénzforgalmi Szolgáltató Kft.-nek a pénzforgalmi szolgáltatási tevékenység végzését és felügyeleti biztost rendelt ki a társasághoz. A jegybank célvizsgálatot folytat a VirPay-nél, mert az nem megbízhatóan vezeti az ügyfélpénzek kezelésére vonatkozó nyilvántartásait. A vizsgálat feltárja, hogy az ügyfelek pénze rendelkezésre áll-e, s a társaság csak olyan engedélyköteles tevékenységet végez-e, amelyhez érvényes felügyeleti engedéllyel rendelkezik.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett végzésében a folyamatban lévő jegybanki célvizsgálat határozattal való lezárásáig vagy a tilalom megszűntetéséig ideiglenesen megtiltotta a VirPay Pénzforgalmi Szolgáltató Kft.-nek (VirPay) a pénzforgalmi tevékenység végzését. A jegybanki határozatig vagy a kirendelés megszűntetéséig, de legföljebb négy hónapra az MNB felügyeleti biztosként a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft.-t is (PSFN) kirendelte a pénzforgalmi társasághoz.

A felügyeleti biztos átvette az igazgatósági tagok, illetve az ügyvezető feladatait. Emellett gondoskodik a pénzforgalmi szolgáltatási tilalom betartásáról, teljeskörűen kivizsgálja, hogy az ügyfélpénzek megvannak-e.

Mint emlékezetes, az MNB korábbi átfogó vizsgálata nyomán egy 2018 júliusi, 13,5 milliós bírságot is tartalmazó határozatában határidő kitűzésével kötelezte – többek közt – a VirPay-t, hogy a jogszabályoknak megfelelően alakítsa ki az ügyfélpénzek kezelésére, nyilvántartására, s ezek ellenőrzésére vonatkozó szabályzatait. A társaság az ennek való megfelelésről azonban ezután sem adott számot teljeskörűen. A jegybank ezért idén május elején – helyszíni szakaszt is magában foglaló – célvizsgálatot indított nála az esetlegesen változatlanul fennálló jogsértések felderítésére.

A vizsgálat eddigi adatai szerint a VirPay – a fizetési szolgáltatókról szóló törvényt megsértve – továbbra sem úgy vezeti ügyfélpénzekkel kapcsolatos nyilvántartását, hogy azok valós képet mutassanak az átvett pénzekről, s bármikor valós időben elkülönített módon mutassák be az ügyfelek és a társaság pénzeszközeit. A VirPay felügyeleti adatszolgáltatása révén sem állapítható meg, hogy az ügyfélpénzek hiánytalanul rendelkezésre állnak-e. Fennáll emellett annak lehetősége is, hogy a társaság olyan engedélyköteles tevékenységet kíván végezni, amelyre nem rendelkezik érvényes felügyeleti engedéllyel.

Az MNB mindezek nyomán – az ügyfelek érdekeinek védelmében is – azért döntött mostani intézkedéseiről, mert fennáll a veszélye, hogy a Virpay a közeljövőben sem felel meg az ügyfélpénzek védelmét szavatoló előírásoknak, sőt akár nem fog tudni eleget tenni az ügyfelei felé fennálló fizetési kötelezettségeinek.

A jegybank célvizsgálatát határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.