Budapest, 2019. október 30. – A napokban kerül megrendezésre a Budapest Eurasia Forum felvezető rendezvénye, melynek az eurázsiai együttműködés és a hosszú távú fenntartható gazdaságpolitika a központi témája. A fórumon pénzügyi, gazdasági és tudományos panelbeszélgetések keretében vitatják meg a 21. század változó világrendjének aktuális kérdéseit. A szerdai megnyitón felszólalt Matolcsy György jegybankelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Veronika Skvortsova, az Oroszországi Föderáció egészségügyi minisztere. A rendezvényen vitaindító előadást tartott Andrey Beliyaninov az Eurázsiai Fejlesztési Bank igazgatótanácsának elnöke, akivel Patai Mihály a jegybank alelnöke a két intézmény közötti együttműködést megerősítő egyetértési megállapodást írt alá.

The Pre-Forum Session of Budapest Eurasia Forum címmel kerül megrendezésre 2019. október 29. és 31. között a Budai Várnegyedben a Budapest Eurasia Forum felvezető rendezvénye. A 2020-tól évente Budapesten rendezett nemzetközi konferenciasorozat előkészítő eseménye az eurázsiai együttműködés jegyében a hosszú távú fenntartható jövő előmozdítására, és az annak megvalósításához szükséges geopolitikai és gazdasági aktualitásokra fókuszált. A fórum ünnepélyes megnyitóján Matolcsy György jegybankelnök köszöntőjét követően felszólalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Veronika Skvortsova, az Oroszországi Föderáció egészségügyi minisztere. A magas szintű politikai megnyitót követően a hazai, valamint a nemzetközi politikai, gazdasági és tudományos élet képviselői folytatnak panelbeszélgetéseket geopolitikai, gazdasági, pénzügyi, a multilaterális együttműködésekkel, továbbá az infrastruktúrával, konnektivitással és kultúrával összefüggő témákban.

A neves külföldi vendégek közül felszólal többek között Alexander Morozov, az orosz jegybank kutatási és előrejelzési igazgatóságának vezetője, Andrey Sushentsov az orosz MGIMO University Nemzetközi tanulmányok Intézetének igazgatója, David A. Jones, a Varsói Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének professzora, Assylbek Davletov, az Astana Financial Services Authority Fintech vezetője, Sopnendu Mohanty, a Szingapúri Monetáris Hatóság (MAS) Fintech vezetője, Khee Giap Tan, az Ázsia Versenyképességi Intézet nevű think tank társigazgatója, a Szingapúri Nemzeti Egyetem docense, továbbá Yanni Li, az ICBC ügyvezető igazgatója.

Az eseményre hazánkba látogatott számos nemzetközi delegáció is, többek között az Eurázsiai Fejlesztési Bank (EDB) képviselői, akik Andrey Beliyaninov, a bank igazgatótanácsa elnökének a vezetésével bilaterális egyeztetést folytattak az MNB felsővezetőivel, és megállapodást írtak alá a két intézmény közötti együttműködés előmozdítása érdekében. A 2006-ban Oroszország és Kazahsztán elnökeinek kezdeményezése nyomán létrejött, majd Örményország, Fehéroroszország, Kirgizisztán és Tádzsikisztán csatlakozásával 6 tagúvá bővült regionális fejlesztési bank legfőbb célja a piacgazdaság fejlődésének támogatása, a gazdasági növekedés biztosítása, valamint befektetései révén a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok élénkítése a részes államokban. Az EDB befektetési portfóliójának összértéke 3,9 milliárd USD és jelenleg közel 100 projekt megvalósítása zajlik az EDB finanszírozásával

Az új nemzetközi konferencián bemutatták továbbá a Magyar Nemzeti Bank könyvsorozatának legújabb kiadványát, “Long term sustainable econo-mix” címmel, amely a fenntartható közgazdasági elméleteket helyezte vizsgálódásának középpontjába.

A rendezvény sikerére építve a Budapest Eurasia Forum célja, hogy az eurázsiai együttműködés révén megerősítse Magyarország összekötő szerepét Kelet és Nyugat között, és elősegítse a különféle kultúrák és eltérő karakterisztikákkal rendelkező országok közötti párbeszédet és a hosszú távú fenntartható közgazdaság elméleti alapjait lefektesse.