MagNet Bank: bírság a projekthitelezés szabályainak megsértése miatt

Budapest, 2019. június 28. Az MNB 19 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra, többek között az ügyfélcsoportképzéssel, a kockázatvállalási döntések előkészítésével, az ügyfél - partner-, illetve ügyletminősítéssel, valamint a fedezetekre és egyéb hiteladatokra vonatkozó banki nyilvántartásaival kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt. A jegybank intézkedések megtételére kötelezte a hitelintézetet a jogsértések megszüntetése érdekében. A feltárt problémák nem hordoznak rendszerkockázatot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – helyszíni ellenőrzést is magában foglaló – célvizsgálatot folytatott a MagNet Bank Zrt.-nél (MagNet Bank) a hitelintézet projekt- és ügyfélfinanszírozási gyakorlata szabályszerűségének áttekintésére. A vizsgálat a 2014. január 14-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A jegybank vizsgálata megállapította, hogy a MagNet Bank a vizsgált ügyfélcsoport vonatkozásában nem tett eleget a jogszabályi előírások szerinti ügyfélcsoportképzési kötelezettségének, döntéshozatalakor nem vette figyelembe a kockázatértékelői véleményeket és elvárásokat, amelyek következtében megsértette a nagykockázat-vállalási korlátot is. Az MNB problémát tárt fel a MagNet Bank monitoring folyamataiban az eljárásrendek betartása, valamint az eljárásrendek hiányosságai terén is.

Fentiekre tekintettel az MNB ma publikált határozatában határidő kitűzésével kötelezte a MagNet Bankot, a feltárt hiányosságok megszüntetésére. A hitelintézetnek az előírt kötelezettségek teljeskörű végrehajtásának ellenőrzését követően – a hitelintézet vezető testületei által is megtárgyalt, jóváhagyott belső ellenőri jelentéssel – szükséges beszámolnia azok megtörténtéről. A jegybank a jogsértések miatt 19 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a hitelintézetre.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a feltárt jogsértések összhatásának a kockázatát, a korábbi határozatában előírtak ellenére továbbra is fennálló problémákat, ahogy a MagNet Bank mindvégig együttműködő magatartását, és a hiányosságok megszüntetésére tett azonnali lépéseket is.