Magyar Adósságrendező Zrt.: vizsgálat jogosulatlan alkuszi tevékenység gyanúja miatt

Budapest, 2019. március 6. – Az MNB piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti Magyar Adósságrendező Zrt.-nek, hogy jogosulatlan pénzügyi közvetítői – különösen alkuszi – tevékenységet végezzen. A társasággal szemben a jegybank büntető feljelentést tett és az adatvédelmi hatósághoz is fordult az ügy kapcsán.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból – előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést is magába foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti székhelyű, honlapot is működtető Magyar Adósságrendező Zrt. tevékenységének áttekintésére. A vizsgálat célja – többek között – annak megállapítása, hogy a társaság végez-e üzletszerűen – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerint az MNB engedélyéhez kötött – pénzügyi közvetítői, különösen alkuszi tevékenységet.

Az alkuszok az ügyfelekkel kötött megbízási szerződések alapján, azok nevében választanak ki megfelelő pénzügyi intézményt és segítik elő a vele való szerződéskötést. Ügyfélvédelmi okokból tevékenységük során szigorú üzleti megbízhatósági, fogyasztóvédelmi és egyéb követelményeknek kötelesek megfelelni. Rendelkezniük kell a tevékenységükből eredő károk fedezésére szükséges felelősségbiztosítással, megfelelő induló tőkével, vezető állású személyeiknek pedig szakmai végzettséget és gyakorlatot kell igazolni. Az alkusszal kapcsolatba lépő ügyfelek érdekeinek védelme érdekében mindezeket az MNB engedélyezési eljárása során, később pedig e piaci szereplők felügyelésekor vizsgálja.

A jegybank eddigi adatai szerint a Magyar Adósságrendező Zrt. több, magyar nyelven is elérhető honlapon népszerűsíti az általa nyújtott szolgáltatást. Eszerint meghatározott díj ellenében az adósok megbízásából és nevében eljárva folytat tárgyalást a különböző pénzügyi intézményekkel azért, hogy azok módosítsák az adott ügyfelekkel megkötött korábbi szerződéseket. A társaság azonban nem rendelkezik az MNB engedélyével pénzügyi közvetítői, alkuszi tevékenység végzésére Magyarországon.

A jegybank ezért ma közzétett végzésében piacfelügyeleti vizsgálatának lezárultáig ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta a Magyar Adósságrendező Zrt.-nek, hogy bármely, a jegybank engedélyéhez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB a társaságra vonatkozóan figyelmeztetést is közzétett honlapja Figyelmeztetések menüpontjában a fogyasztóknak.

A jegybank piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.