Működési és belső szabályozási hiányosságok az OTP bankcsoportnál

Budapest, 2019. április 3. Az MNB összességében 55,85 millió forint bírságot szabott ki az OTP bankcsoport hét intézményével szemben a vállalatirányítási, tőkemegfelelési, adatszolgáltatási, informatikai biztonsági, hitel- és piaci kockázati, biztosított betétes-nyilvántartási, illetve a pénzmosás-megelőzési területet érintő jogsértések miatt. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a bankcsoport megbízható működését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt hónapokban – felügyelési ütemterve részeként, a 2016. június 30-től a vizsgálat lezárásig terjedő időszakot áttekintve – csoportszintű átfogó vizsgálatot végzett az OTP bankcsoport hét tagjánál (Merkantil Ingatlan Lízing Zrt., Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt. /illetve az abba időközben beolvadt Merkantil Car Gépjármű Lízing Zrt./, OTP Bank Nyrt., OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt., OTP Ingatlanlízing Zrt., OTP Jelzálogbank Zrt., OTP Lakástakarékpénztár Zrt.).

A jegybank eljárása a csoportvezető hitelintézetnél, az OTP Bank Nyrt.-nél elsősorban a belső szabályozottsággal, azok felülvizsgálatával és csoportszintű implementálásával, valamint a belső szabályozás és a követett gyakorlat közötti összhang hiányával, a kockázatvállalás és kockázatkezelés, a fedezetértékelés, -allokálás és -nyilvántartás terén tárt fel hibákat, hiányosságokat. Szabálytalanságok voltak emellett a problémás ügyek kezelése, az adatminőség és a felügyeleti adatszolgáltatás, az informatikai biztonság, a tőkekövetelmény-számítás, a betétgaranciához kötődő nyilvántartással, továbbá a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás megelőzésével kapcsolatban. E problémák összhatásukat tekintve hordoznak jelentősebb kockázatot a hitelintézetnél.

Az OTP Bank Nyrt. esetében a jegybank súlyosító körülményként vette figyelembe a feltárt jogsértések számát, kockázatát, a hitelintézet piaci súlyát, illetve azt, hogy több hiányosság huzamosabb ideje állt fenn, illetve rendszerszintű kezelést igényel. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a jogszabálysértéseknek nem volt hatásuk a bank biztonságos működésére, a pénzpiacra, más piaci szereplőkre vagy az ügyfélkörre, illetve azt, hogy több probléma csak egyedi szinten merült fel. A vizsgálat során a hitelintézet emellett együttműködő magatartást tanúsított, több problémát már a jegybanki eljárás során dokumentáltan kiküszöbölt, mások kijavítását pedig megkezdte.

Az átfogó vizsgálat nyomán a jegybank ma publikált határozataiban kötelezte az OTP bankcsoport tagjait az egyes intézményeknél feltárt hibák és hiányosságok kiküszöbölésére, illetve a problémák kapcsán érintett üzleti folyamatok, eljárások és a kapcsolódó belső szabályzatok módosítására. Mindezek végrehajtásáról az érintett intézmények – vezető testületeik által is megtárgyalt, jóváhagyott belső ellenőri jelentés megküldésével – az MNB által kitűzött határidőn belül kötelesek beszámolni.

Az MNB az vizsgálat során megállapított hiányosságok miatt összességében 55,85 millió felügyeleti bírságot is kiszabott a bankcsoport tagjaira. Ezen belül a legnagyobb összegű bírságtétel, 24 millió forint megfizetésére a jegybank az OTP Bank Nyrt.-t kötelezte.