Továbbra is fennálló pénzforgalmi szabálysértés miatt az MNB bírságot vetett ki az MKB Bankra

Budapest, 2019. február 13. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában ötmillió forintra bírságolta az MKB Bankot. A Hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján ez év szeptember végéig kell orvosolnia az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértést.

Az MNB határozatában megállapította, hogy az MKB Bank Zrt., az MNB tavaly hozott határozatában előírt kötelezettségeinek egy részét határidőre nem teljesítette. A Hitelintézet továbbra is megsértette a pénzforgalom lebonyolításáról szóló 35/2017. (XII. 14.) MNB rendeletnek a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra vonatkozó rendelkezést.

A jogsértésre tekintettel az MNB ötmillió forint összegű bírság megfizetésére, valamint az említett jogszabálynak való megfelelés biztosítására kötelezte a Hitelintézetet, ez utóbbi esetében, 2019. szeptember 30-i határidővel. Az intézkedés oka, hogy a Hitelintézet a korábban előírt határidőre nem tett eleget kötelezettségének, a jogszabálysértő állapot változatlanul, folyamatosan fennáll.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A fizetési lánc két végén álló ügyfelek ugyanis a fizetést illetően nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.