Budapest, 2020. július 31. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a bankrendszeri verseny erősítése érdekében a minősített fogyasztóbarát termékcsalád személyi kölcsönökre való kiterjesztéséről döntött. A „Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel” (MSZH) minősítés célja, hogy az ügyfelek széles köre által elérhető, könnyen érthető, áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető személyi hitelek kerüljenek forgalomba 2021 januárjától.

Az MNB a három éve indult Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek sikerére alapozva a személyi kölcsönök piacán is egy minősítési keretrendszer bevezetése mellett döntött. A fogyasztóbarát koncepció fő szempontjai a hitelfelvételi folyamat és a törlesztőrészletek kiszámíthatósága, a minősített ajánlatok egyszerű összehasonlíthatósága, ezen keresztül a piaci verseny erősítése és a kamatfelárak mérséklése. A hitelnyújtók önkéntes pályázatán alapuló minősítésre az alábbi főbb szempontok mentén kerül sor:

  • A termék szabad felhasználásra és/vagy már meglévő hitel kiváltására igényelhető.
  • A kölcsön maximálisan 7 év futamidőre nyújtható.
  • 500 ezer Ft hitelösszegig 15, 500 ezer Ft hitelösszeg felett 10 százalékpontban kerül meghatározásra a hitelnyújtók által választott referenciakamat – mely jellemzően az állampapírok vagy a bankok közötti kamatcsere-ügyletek hozama – felett alkalmazható kamatfelár maximuma.
  • Egységes, könnyen átlátható, a jogszabályi maximumoknál kedvezőbb díjstruktúra kerül alkalmazásra (például az előtörlesztési díj tekintetében).
  • A kapcsolódó határidők – folyósítási határidő, előtörlesztés elszámolásának határideje – maximálásra kerülnek.
  • A pénzügyi tudatosság növelése érdekében kötelező az egységes szerkezetű és tartalmú figyelemfelhívás és tájékoztatás.
  • 2021. áprilistól a már meglévő ügyfeleknek, 2021. júliustól minden ügyfélnek teljeskörű online hitelfelvétel keretében is elérhetők lesznek a termékek.

A pályázati feltételek és további információk a minősítéssel kapcsolatban ezen a linken érhetők el.

Az MNB a pályázati kiírás publikálását követően várja a pályázatok beérkezését. Az első Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel termékek 2021 januárjában jelenhetnek meg a piacon. Ekkortól kezdve az MNB egy online hitelkalkulátorral is támogatja a fogyasztókat a számukra legmegfelelőbb minősített termék kiválasztásában.