Budapest, 2020. június 25. – Az MNB által vizsgált indikátorok továbbra sem jeleznek túlfűtöttséget a hitelezésben. A ciklikus pozíció értékelésére aktuálisan érdemi hatással van a koronavírus-járvány, valamint annak pénzügyi és gazdasági hatásai. Így az anticiklikus tőkepufferráta hatályos 0 százalékos mértékének fenntartása 2020. július 1-jét követően is indokolt. A tőkepuffer bevezetését indokoló hitelezési szint kialakulása a korábban vártnál nagy valószínűséggel későbbre tolódik.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) a hazai kitettségek esetében alkalmazandó anticiklikus tőkepufferráta 0 százalékos mértékén nem változtatott. A tőkekövetelmény növelése sem az irányadó hitel/GDP-rés, sem a kiegészítő információkat nyújtó indikátorok szintje és dinamikája alapján nem indokolt. Az elérhető adatok alapján a gazdaság hitelezése az eddig megfigyelhető dinamikus hitelbővülés, az ingatlanpiaci folyamatok és az egyensúlyihoz közeli vállalati hitelezés mellett sem volt túlfűtött.

2020 elején a koronavírus világjárvány kibontakozása a pénzügyi ciklus állapotát is befolyásoló gazdasági helyzetet teremtett. A világjárvány kapcsán várható pénzügyi-gazdasági sokk miatt az anticiklikus tőkepuffer felépítése a korábban vártnál későbbre tolódhat.

Az anticiklikus tőkepuffer célja a pénzügyi közvetítőrendszer hitelezési ciklusokon átívelő stabilitásának és ellenálló képességének növelése. A hazai kitettségekre alkalmazandó anticiklikus tőkepufferrátát az MNB negyedévente vizsgálja felül.

A hazai pénzügyi rendszer ciklikus kockázatainak alakulására hatással lehetnek azon külföldi országok pénzügyi folyamatai is, amelyekben a hazai székhelyű pénzügyi intézményeknek jelentős kitettségeik vannak. Ezek közül kiemelten vizsgálandó az EU-n kívüli, ún. harmadik országok esete, mivel az ezekben hiányzó EU-s jogi keretek miatt az esetlegesen felépülő ciklikus kockázatok az MNB oldalán is intézkedést tehetnek szükségessé a hazai intézmények vonatkozásában. Ennek megfelelően a hazai bankrendszer szempontjából jelentős harmadik országok hitelezési folyamatait az MNB nyomon követi és szükség esetén a hazai hitelintézetek ottani kitettségeire anticiklikus tőkepufferrátát ír elő. Az MNB a hazai bankrendszer szempontjából jelentős harmadik országok Albániát, Montenegrót, Oroszországot, Szerbiát és Ukrajnát tartalmazó listáját felülvizsgálta, és azt változatlanul hagyta. Az ezen országokhoz kapcsolódó kitettségek vonatozásában esetlegesen előírandó anticiklikus tőkepufferrátákról az MNB az év végéig hozza meg döntését.

További tudnivalók az anticiklikus tőkepufferről, valamint annak működéséhez kapcsolódó egyéb információkról

Magyar Nemzeti Bank