Az elmúlt évtizedben követett gazdaságpolitika megteremtette és fenntartotta hazánk makrogazdasági egyensúlyát, csökkentette a külső és belső sérülékenységét, jelentősen mérsékelve az ország devizakitettségét. Ennek köszönhetően a magyar gazdaságot stabil fundamentumok és erős növekedés mellett érte el a koronavírus-járvány.

A járvány nagyfokú bizonytalanságot okozott a világgazdaságban, egyes részpiacokon különösen megnövelve a volatilitást. A gazdasági növekedés helyreállítása és a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében az MNB kész minden lehetséges támogatást biztosítani a magyar gazdaság számára.

A Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartaléka június végén 30,2 milliárd eurót tett ki. A nemzetközi tartalékok ezen szintje érdemben meghaladja az összes releváns referenciamutató értékét. Ezen felül az elmúlt hónapokban a jegybank egy olyan bilaterális swap és repo megállapodásokból álló nemzetközi védőhálót alakított ki, amely segítségével rövid időn belül akár 10 milliárd euróval képes növelni devizalikviditását. A védőhálónak része:

  • az Európai Központi Bankkal kötött repo szerződés, melynek felhasználásával az MNB 4 milliárd euro likviditást biztosíthat a hazai pénzügyi intézmények számára,
  • a Kínai Népköztársaság Jegybankjával (PBoC) 2013-ban kötött devizacsere-megállapodás, amely mintegy 2,5 milliárd eurónyi likviditást biztosít,
  • a Nemzetközi Fizetések Bankjával (BIS) kötött repo szerződés, mely 2 milliárd eurót tesz elérhetővé,
  • a Federal Reserve által meghirdetett repo eszköz, amelyen keresztül az MNB számára 1-2 milliárd dollár értékű likviditás érhető el.

A fenti megállapodások eredményeként kiépített védőháló a jegybanki devizatartalékon felül jelent addicionális devizalikviditást. A védőhálóval a jegybank számottevően növelte rendelkezésre álló mozgásterét, ezzel bármelyik részpiacon esetlegesen fellépő feszültségre képes gyors és határozott választ adni, a nemzetközi tartalékok biztonságos szintjének megtartása mellett.