Budapest, 2020. november 25. A Magyar Nemzeti Bank második alkalommal publikálja a Versenyképességi tükör című kiadványát, amely a 330 pontos Versenyképességi programban szereplő jegybanki javaslatok megvalósulásának ütemét és mértékét méri. A Versenyképességi program összesített teljesülése a 2019. őszi 22 százalékról 34 százalékra emelkedett 2020 novemberére, ami 12 százalékpontos növekedés. Hazánk versenyképességének további erősítése a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelése idején is kiemelt fontosságú, mivel az a gazdaság helyreállítását és az elmúlt évek sikeres felzárkózásának folytatását egyaránt támogatja.

A 2019-ben tett 330 versenyképességi javaslat több, mint kétharmadában történt már előrelépés, a teljes versenyképességi fordulathoz azonban további átfogó reformokra van szükség. A legnagyobb előrehaladás a pénzügyi közvetítőrendszer, a magyar kkv szektor, valamint az állami hatékonyság fejlődését segítő javaslatokban azonosítható. Mind a 12 vizsgált terület azonban további jelentős növekedési tartalékot rejt, de főként a munkaerőpiac, a kutatás-fejlesztés és a humán tőke minőségét érintő javaslatok.

A pénzügyi rendszer fejlődésében mérföldkő a jegybank által 2020 márciusában elindított azonnali fizetési rendszer, ami egyben a szektor további digitalizációs folyamatainak is stabil alapot biztosít. A hazai kkv-k termelékenységét és digitalizációját javíthatja a beruházások gyorsabb leírhatósága a társasági adóból, valamint a Mesterséges Intelligencia és Nemzeti Digitalizációs stratégiák végrehajtása. A szociális hozzájárulási adó csökkentése tovább mérsékelte a munkát terhelő adóterheket 2020. július 1-től. A kormány által 2020 őszén, az Otthonteremtési programban meghirdetett ingatlanvásárlást- és felújítást támogató intézkedések nagyban hozzájárulnak a jegybank hasonló célú javaslatainak megvalósulásához. A zöldebb gazdaságra való átállást a 2020 elején bemutatott Nemzeti Energiastratégia és az arra épülő Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv végrehajtása szavatolhatja. Folytatódott az állami adminisztráció hatékonyságának javítása, az online számlázás teljessé válásával 2021-ben megvalósulhat az áfabevallás kiajánlás több százezer vállalat számára. Az egészségügyben érdemi előrelépést jelent a 2021-től hatályos orvosi bérrendezés, és megtörténtek az első lépések az ellátórendszer reformja érdekében.

Magyarország gazdasága a 2010 utáni sikeres reformoknak köszönhetően 2013-tól egyensúlyi felzárkózási pályára állt. 2013 és 2019 között átlagosan 3,8 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, ami 2 százalékponttal meghaladta az Európai Unió átlagát. A legalább 2 százalékpontos növekedési többlet további tartós fenntartása és növelése azonban teljes versenyképességi fordulatot igényel. A Magyar Nemzeti Bank e célból a Versenyképességi programjában foglalt intézkedések megvalósításának folytatását szorgalmazza.

A Magyar Nemzeti Bank Versenyképességi tükör 2020 című kiadványa a következő linken érhető el.