A Monetáris Tanács április 7-i döntésének értelmében 2020. április 20. óta elérhető el az MNB mikro-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) konstrukciója. A hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál igényelhető, 1500 milliárd forintnyi, maximum 2,5 %-os fix kamatozású forrás az eddigieknél szélesebb körben használható, elősegítve a koronavírus gazdasági hatásainak átvészelését, a kkv-k megerősödését és további növekedését

Az MNB fontosnak tartja, hogy a vállalkozások minél kedvezőbb feltételek mellett és minél gyorsabban jussanak hitelhez. Annak érdekében, hogy a bankok árazási gyakorlata átláthatóbb legyen a kkv ügyfelek számára, azaz könnyebben összehasonlíthatók legyenek az egyes bankok által adott hitelajánlatok árjellegű feltétlei, az MNB módosítja a felszámítható kamatokra, díjakra vonatkozó feltételeket. Miközben az ügyfél által fizetendő kamat és egyéb költségek összegére vonatkozó 2,5%-os korlát nem változik, az MNB elvárja, hogy a bankok az ügyleti kamatba építsenek be minden olyan költségelemet, amely a bankot illeti meg. Így a továbbiakban nem lesz lehetőség kezelési költség, folyósítási jutalék, bírálati díj stb. jogcímén előírni fizetési kötelezettséget a kkv-val szemben, hanem mindezeket a kamatba szükséges beépíteni. Ugyanakkor, azok a harmadik félnek fizetendő díjak (pl. közjegyzői díj, kezességvállalási díj), amelyeknek eddig sem kellett beleférniük a 2,5%-ban maximált marzsba, továbbra is felszámíthatók az ügyleti kamaton kívül.

A vállalkozásoknak egyszerre több bankot is érdemes megkeresniük hiteligényükkel, hogy minél gyorsabban, minél alacsonyabb kamat és minél kedvezőbb feltételek mellett jussanak finanszírozáshoz.