Budapest, 2020. április 1. – „Bank to the Future” címmel első alkalommal került meghirdetésre a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködése keretében egy mobilapplikáció tervező Design Sprint verseny, amelynek célja különböző tanulmányi, szakmai hátterű hallgatók csoportos feladatmegoldása a pénzügyi élet kihívásaihoz, a pénzügyi tudatosság fejlesztéséhez, illetve az MNB Pénzmúzeum projekt interaktív megvalósításához kapcsolódóan. A verseny döntőjére 2020. március 31-én, digitális eszközök alkalmazása segítségével került sor a BME, a Pénziránytű Alapítvány és az MNB szakértőiből álló zsűri részvételével.

Az MNB és a BME közötti együttműködés keretében meghirdetett első „Bank to the Future” Design Sprint verseny 2020. február és március között került megrendezésre, kétfordulós formában. Az ötletverseny keretében a BME hallgatóiból álló 3-4 fős csapatoknak kellett az MNB Pénzmúzeum tematikájához kapcsolódva a fiatalok pénzügyi ismeretterjesztését támogató mobil-alkalmazásokat fejleszteniük.

A verseny honlapját (https://www.banktothefuture.hu/) több mint 1500 érdeklődő kereste fel a verseny 2020. február 10-i meghirdetése óta eltelt időszakban. A versenyre történő online regisztrációt követően az első forduló során egy online szabadulószobában kellett a versenyzőknek helytállniuk, amelynek végén a pályamunkákat szintén egy online felületen tölthették fel. A verseny első fordulójában 24 csapat adott le ötletpályázatot, közülük egy 10 tagú szakmai bíráló bizottság választotta ki a legjobb munkákat beküldő, így a döntőbe továbbjutó 12 csapatot.

A döntős csapatok – alkalmazkodva a veszélyhelyzet miatti korlátozásokhoz – online módon vettek részt egy interaktív intenzív képzésen 2020. március 27-én, majd ezt követően a csapatoknak 48 óra állt rendelkezésére a mobilapplikációk prototípusainak és az azokat bemutató videós prezentációknak az elkészítésére.

A döntőre 2020. március 31-én szintén online módon, a csapatok és a szakmai zsűri interaktív részvételével került sor, ahol minden csapat egy videóban mutathatta be ötletét, illetve a lefejlesztett alkalmazását. Az eseményt Dr. Patai Mihály, az MNB alelnöke nyitotta meg, a zsűriben pedig Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója, Dr. Gilányi Zsolt, a BME GTK Közgazdaságan Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, Dr. Ekler Péter, a BME VIK Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék egyetemi docense, Hergár Eszter, az MNB Társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, valamint Szombati Anikó, az MNB Digitalizációért és a FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója vettek részt.

A verseny fődíját, 2 millió forintot a zsűri által legjobbnak ítélt csapat, a PineDesignHouse nyerte, a zsűri döntése nyomán pedig az 1 millió forintos különdíjat a Coincidence csapat kapta. A fődíj és a különdíj mellett tematikus díjak is kiosztásra kerültek fél-fél millió forint értékben. A „Legjobb design és UX/UI” díját a MoneySavers csapat, a „Legjobb prezentáció” díját a Zset-ON csapat, a „Legjobb edutainment megoldás” díjat a Blitzscale csapat, illetve a „Legjobb gamification megoldás” díját a Loan Sharks csapat kapta.