Budapest, 2020. február 26. - A hazai pénzügyi rendszer digitalizációjának és az innovatív pénzügyi megoldások széles körű elterjedésének támogatása érdekében létrehozott Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testület 2020. február 19-én megtartotta második ülését. Az ülés fő napirendi pontja az első alkalommal idén tavasszal megjelenő MNB FinTech és Digitalizációs jelentés volt, ami egyrészt áttekinti a magyarországi FinTech szektor fejlődését, másrészt elemzi a hazai bankszektor digitalizációs szintjét. A testület következő ülését várhatóan 2020 őszén tartja.

Az MNB kezdeményezésére tavaly szeptemberben megalakult Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testület 2020. február 19-én megtartotta második ülését. Az ülést a Testület két társelnöke, Christopher Mattheisen, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója és Dr. Patai Mihály, az MNB alelnöke nyitotta meg.

Az idei első ülés fő témája a jegybank tavasszal megjelenő FinTech és Digitalizációs jelentése volt. Ennek keretében az ülésen a Testület tagjai részleteiben áttekintették a globális FinTech szektor fejlődését alakító tényezőket és a megfigyelt trendeket. A hazai pénzügyi rendszer vonatkozásában a tagok megvitatták a hazai pénzügyi intézmények, bankok digitalizációs szintjének értékelését, valamint a Magyarországon aktív FinTech vállalkozások fejlődéséről és piacra gyakorolt hatásáról szóló áttekintést.

Az ülésen továbbá előremutató jelleggel a Testület tagjai egyeztettek egy online, modern technológiák lehetőségeit kihasználó új, főként fiatalabb korosztályokat megcélzó megtakarítási és pénzügyi edukációs eszköz lehetőségéről is. E megoldás a pénzügyi tudatosság fejlesztésével párhuzamosan támogathatná az elektronikus fizetési csatornák használatának terjedését is, emellett szabályozói oldalon hozzájárulhat a legkorszerűbb technológiák megismeréséhez.

A testület következő ülését várhatóan 2020 őszén tartja.

A Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testület tagjai:

  • Christopher Mattheisen, Microsoft Magyarország, ügyvezető igazgató, társelnök
  • Dr. Patai Mihály, Magyar Nemzeti Bank, Nemzetközi kapcsolatokért, készpénzlogisztikáért, pénzügyi infrastruktúrákért és digitalizációért felelős alelnök, társelnök
  • Dr. Kandrács Csaba, Magyar Nemzeti Bank, pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnök
  • Dr. György László, Innovációs és Technológiai Minisztérium, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár
  • Hegedűs Éva, Gránit Bank Zrt., elnök-vezérigazgató
  • Csányi Péter, OTP Bank Nyrt., Digitális értékesítésért és fejlesztésért felelős ügyvezető igazgató
  • Melanie Seymour, BlackRock, Head of Global Client Service
  • Dr. Vinnai Balázs, W.UP, az igazgatóság elnöke
  • Ton van ’T Noordende, 01 Ventures, befektető
  • Dr. Fömötör Barna, Magyar Nemzeti Bank, főigazgató
  • Szombati Anikó, Magyar Nemzeti Bank, Digitalizációért és a FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgató
  • Fábián Gergely, Magyar Nemzeti Bank, Pénzügyi rendszer elemzéséért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgató