Budapest, 2020. augusztus 4. – Az MNB Zöld Programjával kívánja elősegíteni a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentését, a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítését. Ezért a bankszektorban megtett intézkedések után a tőkepiacon is megkezdi a zöld pénzügyek meghonosítását. Ennek keretében elemzést tesz közzé a zöld kötvénykibocsátást ösztönző jegybanki szabályozói lehetőségekről.

Az MNB Zöld Programjában folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, melyek javíthatják a zöld beruházások finanszírozási feltételeit. Ennek érdekében a bankszektorban már megtett és folyamatban lévő, hitelezésre irányuló intézkedések mellett a tőkepiacokon is megkezdi a zöld pénzügyek meghonosításának támogatását, együttműködve a társhatóságokkal és a piaci szereplőkkel.

E törekvés egyik fő zászlóshajói a zöld kötvények lehetnek, melyek szegmense a külföldi, fejlett piacokon az elmúlt években látványos növekedést produkált. Azonban Közép-Kelet-Európában, így hazánkban is néhány kivételtől eltekintve még gyermekcipőben jár. Ilyen kivétel a magyar zöld állampapír közelmúltbeli kibocsátása. A magyarországi zöld kötvénykibocsátások beindulása hozzájárulhat hazánk klíma-, fenntarthatósági és energiastratégiai céljainak finanszírozásához, és támogathatja az MNB által is szorgalmazott versenyképességi fordulatot.

A vállalati, banki, esetleg önkormányzati zöld kötvénykibocsátás azonban a jegybank és más szabályozók ösztönző, támogató lépései nélkül várhatóan nem tudna kellő mértékben elindulni. Más külföldi országokhoz hasonlóan hazánkban is szükséges lehet tehát fejlesztő, előremozdító intézkedéseket bevezetni. Az MNB az erre vonatkozó elképzeléseket egy rövid elemzésben mutatja be. A zöld kötvénypiac fejlesztése fontos téma lesz Magyarország Fenntartható Tőkepiaci Stratégiájának megtervezésében, valamint az MNB október 12-i Nemzetközi Zöld Pénzügyi Konferenciáján, ahol többek közt a Climate Bonds Initiative vezérigazgatója is előad. A jegybank által szakmailag támogatott Budapest Institute of Banking és a London Stock Exchange Group Academy 2020. októberi fenntarthatósággal kapcsolatos befektetői kapcsolattartói képzésén is foglalkozik a kérdéssel.

Magyar Nemzeti Bank