Budapest, 2020. november 17. Az MNB a mai napon pozitív elbírálásban részesítette a OTP Bank Nyrt. Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) forgalmazására benyújtott pályázatát. Az intézmény a termék forgalmazását már akár 2021 januárjától megkezdheti. Az MNB várakozásai szerint a közeljövőben több további intézmény nyújthatja be a pályázatát, így 2021 első felében széleskörben elérhetővé válhatnak az MSZH termékek.

Az MNB a mai napon engedélyezte az OTP Bank Nyrt. MSZH termékének 2021 januárjától történő forgalmazását. Ezek a személyi hitelek az MNB várakozásai szerint a verseny erősítését eredményezhetik, támogathatják a megfelelő ügyféltájékoztatást, a hitelezéshez kapcsolódó határidők rövidülését, valamint ösztönözhetik a teljesörű online hitelfelvételi folyamatok széleskörű elterjedését. Ezeket a célokat támogatja, hogy e termékek:

  • legfeljebb 7 éves futamidővel érhetők el;
  • kizárólag futamidő végéig rögzített kamattal vehetők fel;
  • a befogadást követően maximum 3 munkanapon belül folyósításra kerülnek;
  • esetében a kamatfelár 500 ezer forint hitelösszegig nem haladhatja meg a 15 százalékpontot, 500 ezer forint hitelösszeg felett pedig a 10 százalékpontot;
  • folyósítási díja maximuma a hitelösszeg 0,75 százaléka lehet;
  • előtörlesztési díja nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 0,5 százalékát, míg 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén az előtörlesztésük díjmentes.

Az MNB várakozásai alapján a minősített személyi hitelek a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekhez (MFL) hasonló népszerűségnek örvendenek majd, ezért várhatóan több további intézménynél lesznek elérhetők jövő év elejétől. A hitelekről való részletesebb tájékozódást és ezek könnyű összehasonlítását a jegybank összehasonlító weboldala is támogatja majd.

Az MSZH minősítés a Minősített Fogyasztóbarát termékcsalád harmadik tagja a lakáshitelek és az otthonbiztosítások piacán bevezetett termékeket követve. Az MNB a piaci szereplőkkel való intenzív konzultáció eredményeképp a minősítés koncepcióját és a hozzá kapcsolódó pályázati kiírást úgy alakította ki, hogy a fogyasztói igényeket minél inkább kielégítő, a piaci versenyt erősítő és a hitelfelvételhez kapcsolódó digitalizációs folyamatok elterjedését támogató termékek forgalmazása indulhasson meg. Az intézmények az MNB által 2020 nyarán közzétett pályázati feltételek alapján pályázhatnak a minősítés elnyerésére.

A pályázati anyagok benyújtásának lehetősége folyamatosan biztosított az intézmények számára. A beérkező pályázatokat az MNB a minősítési kritériumoknak való megfelelése alapján bírálja el. A minősítést elnyerő intézmények 2021. január 1-től kezdhetik el forgalmazni saját MSZH terméküket. A minősítést elnyert intézményekről a jegybank – a minősítések kiadásával egyidejűleg – a https://www.mnb.hu/mszh honlapon nyújt tájékoztatást.

Magyar Nemzeti Bank