Budapest, 2020. december 16. – Elindította chatbot alkalmazását az MNB. Az Európában is újszerűnek számító jegybanki megoldásként az MNB olyan, gépi tanuláson alapuló alkalmazást vezetett be, amelynek segítségével az érdeklődők a nap bármely időpontjában meghatározott témakörökben szakszerű választ kaphatnak szakmai kérdéseikre és tájékoztatást kérhetnek, mindezt automatikusan és azonnal.

Az utóbbi években a pénzügyi szektorban is egyre elterjedtebbé vált azon technológiai innovációk és szolgáltatások használata, amelyek szakszerű és azonnali választ adnak a feltett kérdésekre. Az ezt biztosítani tudó szolgáltatások közül a legelterjedtebbek a chatbot alkalmazások, amelyek a hét minden napján, a nap 24 órájában rendelkezésre állnak és készek válaszolni a platformra látogatók írásbeli kérdéseire a holnapon található információk vonatkozásában.

Az Európában is újszerűnek számító jegybanki megoldásként az MNB Chatbot alkalmazás a Magyar Nemzeti Bank honlapjának Innovation Hub platformján, az engedélyezési-, valamint a Pénzügyi Navigátor aloldalához kapcsolódóan lesz elérhető egy pilot projekt keretében.

A Pallas Athéné névre keresztelt chatbot képes a felhasználóval írásbeli beszélgetést folytatni, valamint az adott aloldal témájával kapcsolatban tájékoztatást adni, egyszerűbb, egyértelmű kérdéseket azonnal megválaszolni. Ennek segítségével biztosítja az MNB, hogy gyorsan, automatikusan, emberi beavatkozás nélkül akár egyszerre több felhasználó kérdései is megválaszolásra kerüljenek. Az alkalmazás 2020. december 16-tól elérhető.

Az MNB Pallas Athéné chatbot elérhetőségei az alábbiak: