Budapest, 2020. szeptember 30. Sikeresen simították a negyedév végi swappiaci folyamatokat a Magyar Nemzeti Bank szeptemberi devizaswaptenderei, aminek következtében a keddi után a szerdai egynapos tenderen sem jelentkezett eurokereslet a bankok részéről. Az MNB a következő negyedévben is kitüntetett figyelemmel kíséri a swappiaci folyamatokat, és szükség esetén továbbra is kész eurolikviditást nyújtó devizaswap tender meghirdetésére.

2020. szeptember 18. és 30. között az MNB összesen négy eurolikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott, amelyeken mintegy 1,1 milliárd eurót bocsátott a bankrendszer rendelkezésére. Az aktív jegybanki jelenlét következtében a szeptember végén átnyúló swappiaci jegyzések – a korábbi negyedévekkel szemben - nem mutatnak feszültséget. Ezzel összhangban a tegnapi után a mai napon megtartott egynapos eurolikviditást nyújtó, versengő áras jegybanki devizaswap-tenderre sem érkezett banki ajánlat.

Az MNB továbbra is szorosan nyomon követi a swappiaci folyamatokat és kitüntetett figyelemmel kíséri a negyedév végi fejleményeket. Annak érdekében, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon és minden időszakban összhangban alakuljanak a Monetáris Tanács által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel, szükség esetén az MNB ismét devizaswap tender meghirdetése mellett dönthet.

Az MNB 2020. október 5-én hétfőn - a negyedév vége előtti gyakorlatnak megfelelően - forintlikviditást nyújtó swaptendert tart.