Budapest, 2020. december 8. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020. december végén eurolikviditást nyújtó devizaswap tendereket tart. A szeptemberben már sikerrel alkalmazott eszköz évvégi meghirdetésének célja, hogy a rövid oldali kamatok továbbra is minden részpiacon és minden időszakban összhangban alakuljanak a Monetáris Tanács által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel. Az MNB a tendereket mennyiségi korlát nélkül hirdeti meg, azok finanszírozásához felhasználhatja a nemzetközi repo-keretszerződéseket is.

Összhangban a Monetáris Tanács 2020. szeptember 8-i döntésével, valamint annak érdekében, hogy a rövid oldali kamatok továbbra is minden részpiacon és minden időszakban összhangban alakuljanak a Monetáris Tanács által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel, a Magyar Nemzeti Bank december végén eurolikviditást nyújtó devizaswap tendereket tart.

A tenderek napjai 2020. december 21., 29., 30. és 31. Az első tender induló értéknapja december 23-a, a három utolsó tender mindegyikének induló értéknapja december 31-e. A lejárat napja mind a négy tender esetében 2021. január 7-e, csütörtök. Az MNB a tendereket mennyiségi korlát nélkül hirdeti meg. A swapeszköz finanszírozásához az MNB felhasználhatja az eurolikviditást nyújtó nemzetközi repo-keretszerződéseit is.

Az euro/forint FX-swap tenderek paramétereit tartalmazó tenderfelhívásokat az MNB a 2020. december 21-i, 29-i és 30-i tenderek napján 8:00 órakor, míg a december 31-i tender napján 11:00 órakor teszi közzé a jegybank honlapján és a hírügynökségi oldalakon. Az eurolikviditást nyújtó swapeszköz terméktájékoztatója az alábbi linken érhető el: Terméktájékoztató.

Az MNB a 2020. december 21. és december 31. közti időszakban nem tart forintlikviditást nyújtó swaptendereket. Az MNB a negyedév végi swappiaci feszültségek kezeléséhez nem tartja szükségesnek a forintlikviditást nyújtó swapállomány tartós csökkenését, a negyedév végi tenderek elmaradása miatt kieső forintlikviditást a jegybank a piaci jegyzések és az ajánlatok függvényében kész a következő negyedév swaptenderein a bankrendszer rendelkezésére bocsátani.

A Monetáris Tanács 2020. szeptember 8-án határozott arról, hogy a monetáris transzmisszió erősítése érdekében a forintlikviditást nyújtó swapeszköz rendszeres meghirdetése mellett szükséges esetekben jegybanki devizalikviditást nyújtó swaptenderek alkalmazására is sor kerül. Az MNB szeptemberben négy eurolikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott a negyedév végi swappiaci feszültségek kezelése érdekében. A tenderek elérték a Monetáris Tanács által kitűzött célokat, sikeresen simították a swappiaci jegyzéseket és stabilizálták a swappiacot.