Budapest, 2020. szeptember 29. Az elmúlt hetek aktív jegybanki jelenléte következtében a negyedév végén átnyúló swappiaci jegyzések nem mutatnak feszültséget. Ezzel összhangban a Magyar Nemzeti Bank mai eurolikviditást nyújtó devizaswap-tenderére nem érkezett banki ajánlat.

A 2020. szeptember 18-án, valamint 2020. szeptember 25-én megtartott tendereken az MNB mintegy 1,1 milliárd eurót bocsátott a bankrendszer rendelkezésére. Az aktív jegybanki jelenlét következtében a szeptember végén átnyúló swappiaci jegyzések – a korábbi negyedévekkel szemben - nem mutatnak feszültséget.

Ezzel összhangban a mai napon megtartott eurolikviditást nyújtó, versengő áras jegybanki devizaswap-tenderre nem érkezett banki ajánlat.

Annak érdekében, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon és minden időszakban összhangban alakuljanak a Monetáris Tanács által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel, az MNB legközelebb 2020. szeptember 30-án biztosít lehetőséget a bankoknak eurolikviditás swapügylet keretében történő igénybevételére. Az euro/forint FX-swap tender paramétereit tartalmazó tenderfelhívást az MNB 2020. szeptember 30-án 11:00 órakor teszi közzé a jegybank honlapján és a hírügynökségi oldalakon. A tender szeptember 30-i elszámolású, lejárata 2020. október 1.

Az MNB, a negyedév végi swappiaci folyamatokra reagálva szeptember végéig nem tart forintlikviditást nyújtó swap-tendert. A következő forintlikviditást nyújtó swaptenderre 2020. október 5-én, október 7-i értéknappal kerül sor.