Budapest, 2020. január 20. – Tegnap este átadták a Magyar Nemzeti Bank által alapított díjakat: a Lámfalussy-díj célja, hogy elismerje azon nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket, amelyek befolyással vannak a nemzetközi monetáris politikára, míg az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjjal a közgazdaság és a pénzügyek területén kiemelkedő munkát nyújtó szakembereket díjazza a jegybank.

Az MNB szakmai bizottságának javaslata alapján az Euro „atyjának” nevét viselő díjat idén Peter Praet az Európai Központi Bank (EKB) egykori Vezető közgazdásza, és Kormányzótanácsának tagja kapta, mely pozíciókat 2019-ig töltötte be. Közgazdasági PhD fokozatát a Libre de Bruxelles Egyetemen (ULB) szerezte, 1978 és 1980 között az IMF közgazdásza volt, 1980-tól 1987-ig a közgazdaságtan professzora az ULB-n, majd 1987 és 1999 között a Générale de Banque és a Fortis Bank Vezető közgazdászaként dolgozott. 1999 és 2000 között a belga pénzügyminiszter kabinetfőnökeként aktív részese volt egy jelentős adóreformnak, illetve a bank- és biztosítási felügyelet megreformálásának. 2000-től a belga jegybank (BNB / NBB) ügyvezető testületének tagja volt.

Peter Praet számos magas szintű nemzetközi és európai bizottságban dolgozott. A BIS-ben a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság (BCBS), a Fizetési és Elszámolási Rendszerek Bizottság (C PSS), és a Globális Pénzügyi Rendszer Bizottság (CGFS) tagjaként, az EU-ban pedig az Európai Bankhatóság tagjaként és az EKB Bankfelügyeleti Bizottságának (BSC) elnökeként.

A Popovics-díjat Baksay Gergely, az MNB Költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatóságának igazgatója vehette át. 2003-ban a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett diplomát gazdaságpolitika és statisztika szakon, 2003 és 2007 között a Központi Statisztikai Hivatalnál dolgozott makrogazdasági elemzőként. 2007-től dolgozik a jegybankban, ahol az államháztartással és annak finanszírozásával foglalkozó elemzőként kezdte karrierjét. Mindvégig költségvetési ügyekkel foglalkozva 2013-tól főosztályvezetőként, 2014-től pedig igazgatóként látja el a feladatait. 2014 után szakterülete kiegészült a versenyképességi elemzésekkel is.

Számos szakmai cikk szerzője, rendszeresen publikál az MNB szakkönyveiben, a Hitelintézeti Szemlében, a Közgazdasági Szemlében és más szakmai folyóiratokban.

A díjátadó gálaestet a mai napon az immáron hetedik alkalommal megrendezett Lámfalussy Lectures szakmai konferencia követi, aminek idei központi témája a tartós és fenntartható növekedés kérdése. A rendezvény keretében lehetőség nyílik a gazdasági élet nemzetközileg elismert szaktekintélyei, intézményi vezetői számára , hogy megvitassák Európa és Ázsia tartós felzárkózásának lehetőségeit és kihívásait.

MAGYAR NEMZETI BANK