A Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Kötvényprogram 2019. júliusi elindításakor célul tűzte ki a hazai vállalatikötvény-piaci likviditásának növelését, hogy a hazai vállalatok a bankhitelek mellett megfelelő mértékben támaszkodjanak más finanszírozási formákra is. Ez hozzájárulhat a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának javulásához, mivel a vállalatok forrásellátottságát biztosító piacok közötti egészséges verseny a jegybanki kamatdöntések hatékonyabb érvényesülését biztosíthatja.

A mai napon történt vállalatikötvény-kibocsátás történelmi mérföldkő a hazai piacon, mivel kibocsátásra került az első hazai zöld vállalati kötvény a Növekedési Kötvényprogram keretében. A kötvény kibocsátója a CPI Hungary Investments Kft. (a CPI Property Group tagja), mely 30 milliárd forint össznévértékű, 2,25%-os kuponnal rendelkező, 10 éves futamidejű zöld vállalati kötvényt hozott forgalomba. A kötvény a Moody’s hitelminősítőtől Baa2 minősítést kapott. A vállalatcsoport 2019 márciusában tette közzé a csoport szintű Zöld Kötvény Keretrendszerét, melynek fő célja a vállalat zöld és fenntartható üzleti működésének finanszírozása, így például magas energiahatékonyságú épületek fejlesztésére, valamint a megújuló energiafelhasználáshoz hozzájáruló napelemek telepítésére kíván forrást gyűjteni. A keretrendszerben megfogalmazott vállalásaik betartását, valamint a Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség (ICMA) által meghatározott zöldkötvény elveknek való megfeleltetést az erre szakosodott Sustainalytics nevű vállalat hitelesíti.

A CPI Hungary Investment Kft. jelen zöld vállalatikötvény-kibocsátása szervesen illeszkedik a Magyar Nemzeti Bank Zöld Programjában megfogalmazott célokhoz. Az MNB kiemelten fontosnak tartja a hazai zöld pénzügyi szegmens fejlődését, ennek keretében pedig a zöld kötvények kibocsátása számos előnnyel járhat mind a társadalom, mind a vállalatok számára. A rendszerszintű, piacépítő hatás mellett jelzik a zöld pénzügyek és fenntarthatóság melletti kibocsátói elköteleződést. A fenntarthatósági szempontoknak köszönhetően olyan körrel szélesedhet a befektetői bázis, akik kifejezetten zöld kötvényeket kívánnak vagy tudnak csak vásárolni. Mindezek következtében megjelenhet a zöld prémium („greenium”) jelensége, ami alacsonyabb forrásköltséget eredményezhet a kibocsátó vállalat számára. 

A Növekedési Kötvényprogram keretében eddig 27 vállalat több mint 500 milliárd forint értékben vont be forrást, melyet az elkövetkező időszakban is számos további sikeres kötvénykibocsátás és jegybanki vásárlás követhet.