Nyilvános, ellenőrizhető fenntarthatósági vállalásokra bátorítja a bankokat az MNB

Budapest, 2020. február 11. – Az MNB támogatóként aláírja az ENSZ felelős banki működést előmozdító irányelveit, annak érdekében, hogy ösztönözze: minél több hazai hitelintézet konkrét, nyilvános és számonkérhető vállalásokat tegyen a fenntartható, zöld gazdaság finanszírozása terén.

Támogatóként csatlakozik az ENSZ Környezetvédelmi Programja Felelős Banki Működés Irányelvei (Irányelvek) kezdeményezéshez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – döntött a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa. A lépés célja, hogy az MNB ösztönzésével, bátorításával minél több magyarországi bank is aláírójává váljon a környezet védelmét, a társadalmi fenntarthatóságot és a felelős vállalatirányítást célul kitűző ENSZ-dokumentum előírásainak.

Az Irányelv elvárja az aláíró bankok saját üzleti stratégiájának a fenntartható fejlődés céljaival való összhangba hozatalát, a társadalmi és környezetre káros (termékek, szolgáltatások révén adódó) jelenségek csökkentését, illetve a pozitív hatások erősítését. A kedvező környezeti és társadalmi hatások érdekében a hitelintézeteknek intenzívebben együttműködniük, konzultálniuk kell érintettjeikkel - ügyfeleikkel, befektetőikkel, partnereikkel és az egyéb társadalmi szereplőkkel. Szükség van mindezt a gyakorlatba is átültetni hatásos vállalatirányítással, a megfelelő vállalati kultúra kialakításával. Az Irányelv elvárja emellett a megvalósítás folyamatos ellenőrzését, szükség esetén a célok felülvizsgálatát is.

Az elvárásokat írásban elfogadó hitelintézeteknek – az ENSZ szakértőinek lehetséges módszertani támogatása mellett – 18 hónapon belül át kell tekinteniük üzleti működésüket, hogy azonosítsák annak a környezetet leginkább befolyásoló elemeit. Ezután legalább két konkrét – a fenntarthatósági törekvésekkel, mint például a klímavédelemmel összecsengő – célt kell nyilvánosan kitűzniük, mellyel kapcsolatos haladásukat, eredményeiket is nyilvánosan kommunikálniuk szükséges. Ilyen megfogalmazható cél lehet például a fenntartható mezőgazdaság vagy éppen a zöld energiatermelés finanszírozása terén egy-egy konkrét, reális, de ambiciózus feladat teljesítése.

Az Irányelvet eddig világszerte 160 hitelintézet – köztük több hazai hitelintézet anyabankja – is aláírta, de hazai piaci szereplő eddig még nem. Az MNB ezért döntött úgy, hogy támogatóként saját tekintélyével, súlyával hívja fel a magyarországi bankok figyelmét a felelős működéshez kötődő tényleges, számonkérhető vállalásokra.

Mindez illeszkedik a jegybank zöld erőfeszítéseinek sorába, amelyek közt a fenntarthatóságot szolgáló tevékenységek hitelezését segíti kedvezményekkel; konzultációkat, képzéseket szervez banki vezetőknek, szakértőknek a témában; Zöld Pénzügyek Díjat alapított és egyéb társadalmi kezdeményezéseket támogat a klímatudatosság erősítésére. Ugyanezen cél elérése érdekében a jegybank a jövőben további támogató lépéseket készít elő.