Patai Mihály alelnök felszólalt a Boao Forumon

Budapest, 2020. július 2. – Patai Mihály felszólalt a Boao Forum for Asia (BFA) és az Asian Financial Cooperation Association (AFCA) által közösen szervezett online fórum szakmai kerekasztal-beszélgetésén. Az MNB alelnöke beszédében a jegybankok pénzügyi rendszerben betöltött jövőbeni lehetséges szerepéről, valamint a digitális jegybankpénz közép és hosszútávú lehetőségeiről osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke 2020. július 2-án a „Digital Development of Financial Inclusion in Asia” című online szakmai panelben mondott beszédet, ahol a jegybankok pénzügyi rendszerben betöltött jövőbeni lehetséges szerepéről, valamint a digitális jegybankpénz közép és hosszútávú lehetőségeiről beszélt. Az előadást követően a panelben résztvevő előadók és meghívott szakértők közötti online diskurzus fókuszában a pénzügyi integráció, a pénzügyi szolgáltatásokhoz való minél szélesebb körű hozzáférés digitális fejlődése és a Covid-19 világjárvány pénzügyi rendszerre tett hatása állt.

A 2001-ben alapított Boao Forum for Asia az ázsiai kontinens legmeghatározóbb gazdasági fórumává vált az elmúlt években. Elismertségét tekintve gyakran a davosi Világgazdasági Fórumhoz hasonlítják. A 2020 márciusára tervezett idei fórum a Covid-19 járvány miatt maradt el, és pótlására a július eleji digitális megvalósítás mellett döntöttek a szervezők.

Az eseményen olyan további vendégek szólaltak fel, mint Zhou Xiaochuan, a BFA alelnöke, a kínai jegybank (People’s Bank of China – PBOC) korábbi elnöke, Tian Guoli, az AFCA elnöke, a China Construction Bank igazgatótanácsának elnöke, a bangladesi származású Nobel-békedíjas Muhammad Yunus professzor, Eric Jing, az Ant Group ügyvezető elnöke, Huang Yiping, a Pekingi Egyetem Institute of Digital Finance (IDF) intézetének vezetője, valamint Zhang Xiaohui, a Tsinghua Egyetem PBC School of Finance jegybanki karának dékánja.