Patai Mihály alelnök is felszólalt az idei China Development Forum-on

A 2005 óta eredetileg minden év márciusában, Pekingben megrendezett, kiemelt jelentőségű nemzetközi konferencia küldetése, hogy az üzleti és tudományos élet képviselői, a nemzetközi szervezetek vezetői, valamint kínai kormánytagok számára platformot nyújtson az aktuális gazdaságpolitikai kérdések megvitatására. Idén a tavaszi eseményt a járványügyi helyzetre való tekintettel elhalasztották, így végül november 11. és 13. került megrendezésre párhuzamosan online és offline formában.

A Magyar Nemzeti Bankot (MNB) Patai Mihály alelnök képviselte, aki Budapestről élőben köszöntötte a résztvevőket és a rendezvényt interneten keresztül követő érdeklődőket. Beszédében hangsúlyozta, hogy a COVID-19 vírus eddig sosem látott kihívások elé állította mind a fejlett, mind a feltörekvő gazdaságokat. Magyarországon a jegybank a kormánnyal együttműködve gyors és hatékony lépéseket tett, mellyel segítette a nehéz helyzetbe kerülő piaci szereplőket a koronavírus járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében. Az alelnök szerint a koronavírus emellett elindított olyan megatrendeket is, melyek fókuszában a zöld és a hosszú távon fenntartható gazdaság elérése áll.