Budapest, 2020. augusztus 13. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában tízmillió forintra bírságolta a CIB Bankot. A Hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján legkésőbb 2020. szeptember végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértést.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a Hitelintézet több mint 200 ezer fizetési kártya tekintetében nem biztosította ügyfelei számára a járványhelyzetre tekintettel bevezetett, 15.000 forint értékhatár alatti PIN kód mentes fizetés lehetőségét. Ezzel megsértette a 2020. április 15. és 2020. június 18. közötti időszakban a 60/2020. (III. 23.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdését, 2020. június 18. napjától pedig a 2020. évi LVIII. törvény 68. § (1) bekezdését.

A jogsértésre tekintettel az MNB tízmillió forint összegű bírság megfizetésére, valamint 2020. szeptember 30-i határidővel a jogszabálynak való megfelelés biztosítására kötelezte a Hitelintézetet. Az MNB a Hitelintézet terhére értékelte, hogy a Hitelintézet nemcsak a kormányrendelet kötelező alkalmazásának kezdő időpontjára, hanem azt követően sem szüntette meg a jogszabálysértő állapotot. Az MNB ugyancsak a Hitelintézet terhére értékelte, hogy a jogszabálysértés az ügyfelek széles körét érintette, továbbá, hogy a mulasztás az életet és testi épséget veszélyeztető járványügyi időszakban történt.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. Kiemelt jelentőségű a pénzforgalmi szabályszegés, ha az egyúttal járvány idején az állampolgárok egészségének veszélyeztetését növeli. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.