A Magyar Nemzeti Bank idén másodjára szervezte meg sikerrel a Budapest Eurasia Forumot. Az idei rendkívüli helyzetnek megfelelően E-Conference formájában megtartott rendezvényt Matolcsy György, az MNB elnöke nyitotta meg kiemelve, hogy a konferencia sorozat célja, hogy az aktuális geopolitikai átalakulással lépést tartva hozzájáruljon az előttünk álló eurázsiai korszak megértéséhez. A konferencia nyitó ünnepségén beszédet mondott Zhou Xiaochuan, a Boao Forum for Asia alelnöke, a People’s Bank of China korábbi elnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Wu Hongbo, a kínai kormány európai ügyekkel foglalkozó különmegbízottja, az ENSZ korábbi gazdasági és szociális ügyekért felelős főtitkár-helyettese is. A szakmai programban ezúttal is magas szintű döntéshozók és elismert szakértők szólaltak fel többek között Kínából, Szingapúrból, Dél-Korából és Európa több országából.

2020. október 27-én második alkalommal került megrendezésre a Budapest Eurasia Forum, amely a transzkontinentális együttműködés erősítését és a hosszú távú fenntartható növekedés biztosítása érdekében folytatott szakmai párbeszéd előmozdítását tűzte ki célul. A koronavírus-járvány miatt ezúttal digitális formában valósult meg a Fórum, amely partnereként jelent meg a Shanghai Forum, a Fudan Development Institute, a Singapore Fintech Festival és az ausztriai székhelyű International Institute for Applied Systems Analysis.

A konferencia a Magyar Nemzeti Bank által 2019-ben elindított Budapest Eurasia Forum rendezvénysorozat következő állomásaként, „Eurasian cooperation in the post-pandemic era” címmel három témában hívta össze a világ meghatározó döntéshozóit és szakértőit. A magas rangú és ismert előadók az eurázsiai együttműködésről és a COVID-19-et követő világrend hosszú távú fenntartható növekedéssel összefüggő kérdéseiről osztották meg gondolataikat egymással és a hallgatósággal. A Fórum szakmai programja a 2019-ben meghatározott főbb irányokkal összhangban olyan kulcsfontosságú témákat fedett le, mint a geopolitika és multilaterális együttműködések, a gazdasági és pénzügyek, valamint a technológia, konnektivitás és az oktatás.

A rendezvényt Matolcsy György, az MNB elnöke nyitotta meg, aki a nyitóünnepség első felszólalójaként kiemelte, hogy a virtuálisan egybegyűltek közös célja, hogy az aktuális geopolitikai átalakulással lépést tartva a konferencia hozzájáruljon az előttünk álló eurázsiai korszak megértéséhez. Matolcsy György hangsúlyozta, hogy a rendezvénysorozat koncepciójának alapeleme a hosszú távú fenntarthatóság megteremtésének igénye, amelyhez hatékony és versenyképes párbeszédet kínál a rendezvény és amely minden áttekintett témakörben meghatározó jelentőséggel bír.

Matolcsy György gondolatébresztő köszöntőjét követően Zhou Xiaochuan, Ázsia legfontosabb politikai és gazdasági találkozója, a Boao Forum for Asia alelnöke, a People’s Bank of China korábbi, leghosszabban szolgáló elnöke szólalt fel, aki a COVID-19 nyomán újabb lendületet nyert technológia forradalomra reflektálva annak monetáris politikai vonatkozásairól, illetve a digitális jegybankpénz előtt álló lehetőségekről beszélt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szintén beszédet tartott a megnyitó során és rávilágított arra, hogy Magyarország a járvány okozta kihívások ellenére törekszik versenyképességének fokozására a járványt követő világban is. Szijjártó Péter kiemelte, hogy az elmúlt 10 év igazolta a keleti nyitás politikájának sikereit, illetve a Kelet-Nyugat közötti egyensúlyra épülő külkapcsolati stratégia fontosságát.

A nyitóbeszédek sorát Wu Hongbo, a kínai kormány európai ügyekkel foglalkozó különmegbízottja, az ENSZ korábbi, gazdasági és szociális ügyekért felelős főtitkár-helyettese zárta, aki hangsúlyozta, hogy a COVID-19 ismét rávilágított arra, hogy a világjárványt – más válságokhoz hasonlóan – együttműködéssel lehet legyőzni, a sikeres jövő alapfeltételeiként pedig a nyitottságot, a jó kormányzást és szorosabb együttműködést jelölte meg. Wu hozzátette, hogy a gazdasági kihívások megoldása innovatív, összehangolt és zöld megoldásokat kíván, amelyek kidolgozásában az eurázsiai együttműködés fontos szerepet játszhat.

A magas szintű nyitóelőadásokat 3 szakmai panel követte, amelyek során többek közt arról is szó esett, hogy a COVID-19 hogyan formálja a geopolitikai színteret és a többoldalú nemzetközi együttműködéseket, milyen kihívásokat jelent a hosszú távú fenntartható gazdasági növekedés biztosítása terén, illetve milyen hatással van a városi életre, az okos városok fejlődésének folyamatára.

A Budapest Eurasia Forum 2020 felszólalói között volt még Kyuil Chung, a Dél-Koreai jegybank alelnöke, Pierre Heilbronn, az EBRD alelnöke, Sopnendu Mohanty, a Szingapúri Monetáris Hatóság CFO-ja, Changchun Mu, a PBoC Institute of Digital Currency ügyvezető igazgatója,  Eng Chia Tan, a National University of Singapore rektora, Li Jin és Zhimin Chen, a sanghaji Fudan Egyetem rektorhelyettesei, Bruno Lanvin, a Smart City Observatory elnöke és Danae Kyriakopoulou, az OMFIF vezető közgazdásza.

Az előadók egyetértettek abban, hogy az együttműködés nem csak a jelenlegi válságkezelés, hanem a hosszú távú fenntartható gazdasági növekedés biztosítása terén is kulcsfontosságú, az eurázsiai térség pedig jelentős potenciállal rendelkezik ahhoz, hogy meghatározó növekedési és innovációs központ legyen a 21. század multipoláris világrendjében.