Széleskörű, innovatív lehetőségek a zöld gazdaságélénkítésben

Budapest, 2020. május 8. Az MNB március végén konzultációs felhívást kezdeményezett környezetvédelmi szakértőkkel, civil szervezetekkel, intézetekkel a gazdaság környezetileg is fenntartható újraindításáról a koronavírus miatti járványhelyzetet követően. A beérkezett javaslatok azt jelzik, hogy széleskörű lehetőségek vannak a gazdaság „zöld” helyreállítására.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019 februárjában hirdette meg Zöld Programját a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentése, a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítése érdekében. A program keretében az MNB támogatja a pénzügyi közvetítőrendszer résztvevőit, hogy a jelenleginél erőteljesebben járuljanak hozzá a környezeti fenntarthatósághoz. A program részletei a jegybank zöld oldalán is olvashatóak.

A koronavírus miatti járványhelyzet nemcsak az emberek megbetegedését, egészségügyi helyzetének romlását jelenti, de a gazdaságot is hátrányosan érinti. Az MNB szándéka az akut járványhelyzet utáni minél hatékonyabb gazdasági kilábalás elősegítése. Fontos azonban, hogy ez a gazdasági helyreállás ökológiai értelemben is fenntartható legyen.

A jegybank konzultációjára 17 civil szervezettől és környezetvédelemmel foglalkozó tudóstól, éghajlatvédelmi és energetikai szakembertől érkezett rendkívül hasznos írásos javaslat: Akciókutatók a Fenntarthatóságért Egyesület, Energiaklub, Greenpeace, Kislépték Egyesület, Klímastratégia 2050 Intézet,Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, Követ Egyesület, Levegő Munkacsoport, Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI), Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC), Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), Nyíregyházi Kosárközösség, Vaszkó Csaba, WWF és a Zöldpolitikai Központ. Továbbá olyan ismert kutatók is bekapcsolódtak a konzultációba, mint Dr. Hetesi Zsolt és Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diána.

A bemutatott javaslatok, mint például a hazai épületállomány energetikai korszerűsítése, a megújuló energiatermelés felfuttatása, az agrárium zöldítése, a rövid ellátási láncok kialakítása a különböző iparágakban és a vízgazdálkodási fejlesztésekre vonatkozó gondolatok mind azt jelzik, hogy széleskörű lehetőségek lennének az innovatív, zöld gazdaságélénkítésben.

A javaslatokat a jegybank a következő időszakban értékeli, egyeztet a civil szervezetekkel, kormányzati és piaci partnereivel, annak érdekében, hogy zöld beruházásokat támogató intézkedések, illetve javaslatok álljanak majd elő.

Az MNB hosszú távon, további területeken is folytatni kívánja az együttműködését a civil szervezetekkel, illetve a tudományos élet résztvevőivel.