Tájékoztató levél Varju Lászlónak, a Költségvetési Bizottság elnökének

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jegybanktörvényben meghatározottak szerint végzi tevékenységét, amiről a jegybank elnöke féléves rendszerességgel írásban beszámol az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottságának. A jegybanktörvény értelmében továbbá az MNB elnöke rendszeresen beszámol az Országgyűlés plenáris ülésén is, és minden esetben megjelenik a gazdasági ügyekért felelős állandó bizottság ülésein, amennyiben meghívást kap.

Annak érdekében, hogy a közvélemény számára érthető, és világosan nyomon követhető legyen a jegybank politikája, az MNB az "Inflációs jelentés" című kiadványában számol be az infláció korábbi és várható alakulásáról, és értékeli az inflációt meghatározó makrogazdasági folyamatokat. A jegybank évente négyszer (márciusban, júniusban, szeptemberben és decemberben) készíti el egymással egyenrangú inflációs jelentéseit, melyhez kapcsolódóan nyilvános sajtótájékoztatót és természetesen a szabad kérdezés lehetőségét is biztosítja. A könnyebb áttekinthetőség érdekében az MNB az aktuális szeptemberi Inflációs jelentéséből egy rövid infógrafikát is készített.