Az MNB koronavírus-járvány kitörése után elindított állampapír-vásárlási programja folyamatosan erősítette a monetáris transzmisszió hatékonyságát és sikeresen hozzájárult az állampapírpiac stabil likviditási helyzetének fenntartásához. A program indulása óta eddig közel 1500 milliárd forinttal nőtt az MNB mérlegében lévő állampapírok állománya.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma és a fejlett gazdaságokban erősödő reflációs kockázatok az elmúlt időszakban a pénzpiacokon hozamemelkedést és fokozódó volatilitást okoztak. A Magyar Nemzeti Bank célja a gyorsan változó környezetben is a monetáris transzmisszió hatékonyságának megőrzése, valamint az állampapírpiac stabilitásának és likviditási helyzetének támogatása.

Ezen cél elérése érdekében mai döntésével a Monetáris Tanács készen áll, hogy az állampapír-vásárlási programon belül vásárlásait az egyes sorozatokat érintő limit nélkül, rugalmasan alakítsa. Amennyiben az állampapírpiac stabilitási és likviditási helyzete indokolttá teszi, az MNB vásárlásai az egyes sorozatoknál az 50 százalékos részarányt is meghaladhatják. Jelen módosítás nem érinti a heti vásárlási mennyiségeket, csak a vásárlások szerkezetét befolyásolja, így az MNB monetáris politikai irányultsága változatlan marad.

Az MNB az egyes állampapírpiaci szegmensekben végrehajtott lépéseit piaci stabilitási szempontok figyelembevételével hajtja végre. Az intézkedés által tovább nő a program rugalmassága, és tovább javul az állampapír-vásárlások hatékonysága. Az MNB az állampapír-vásárlási programot tartós piaci jelenlét mellett, a szükséges mértékben és a szükséges ideig fogja használni.

MAGYAR NEMZETI BANK

Monetáris Tanács

Budapest, 2021. március 9.