A Monetáris Tanács 2021. március 9-i ülésén arról döntött, hogy kiterjeszti a Növekedési Kötvényprogram keretrendszerét, és 2021. március 16-tól kezdődően nem pénzügyi közvállalkozások által kibocsátott vállalati kötvényeket is vásárol, kizárólag másodpiacon. A Monetáris Tanács a program jelenlegi, 1150 milliárd forintos keretösszegét változatlanul hagyta.

A Magyar Nemzeti Bank 2019. július 1-jén azzal a céllal indította el a Növekedési Kötvényprogramot (NKP), hogy a kötvénypiac likviditásának bővítésén keresztül növelje a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságát, illetve elősegítse a vállalati szektor forrásbevonásának diverzifikálódását. 2021 februárjának végéig a kötvényprogram keretében 48 vállalat 55 kötvénysorozatának kibocsátására került sor, melyek során a vállalatok 910 milliárd forint forrás bevonását hajtották végre. Az NKP sikereinek köszönhetően a hazai nem pénzügyi vállalatok kötvénypiaca 2020 végén megközelítette az 1530 milliárd forintot, vagyis a kötvényprogram indulása előtti piaci méret három és félszeresét.

Annak érdekében, hogy az NKP eredetileg megfogalmazott célja a vállalati kötvények piacán teljeskörűen érvényesüljön, a Monetáris Tanács a Növekedési Kötvényprogram keretében történő vállalatikötvény-vásárlásait - az Európai Központi Bank eszközvásárlási programjaihoz hasonlóan - kiterjeszti az irányadó EU-s rendelet szerinti közvállalatok által kibocsátott értékpapírokra, 2021. március 16-i hatállyal. A döntés értelmében a jegybank a hazai székhelyű, nem pénzügyi közvállalatok által kibocsátott, minimum 1 milliárd forintos össznévértékű, 3 és 30 év közötti eredeti futamidejű, legalább B+ hitelminősítésű forintban denominált értékpapírsorozatok össznévértékének legfeljebb 50 százalékáig hajt végre vásárlásokat. Mindezt a monetáris politikai finanszírozás tilalmát betartva, kizárólag a másodpiacon teszi, miközben az egy vállalatcsoporttal szembeni jegybanki kitettség mértéke továbbra sem haladhatja meg a 70 milliárd forintot. Az MNB a vásárlásaiból fakadó többletlikviditást továbbra is a preferenciális betéti eszköz segítségével semlegesíti.

A Monetáris Tanács döntését követően a részletes feltételeket tartalmazó terméktájékoztatót az MNB 2021. március 16-án teszi közzé a honlapján.