Az értékpapírok nyilvános ajánlattételéhez és szabályozott piacra történő bevezetéséhez a tájékoztatóról szóló rendelet előírása alapján a kibocsátóknak – amennyiben ezen kötelezettség alól nem mentesülnek – tájékoztatót kell közzétenniük. Az (EU) 2019/980 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet a kibocsátók, a felajánlások és a bevezetések típusai, valamint az értékpapírfajták szerint eltérő és részletes rendelkezéseket tartalmaz a tájékoztató kötelező tartalmi elemeiről. Az előírások azonban nem mindig egyértelműek, alkalmazásuk során különféle kérdésekbe ütközhetünk.

Ezen kérdések tisztázását célozzák a tájékoztatóról szóló rendelet [(EU) 2017/1129 rendelet] szerinti közzétételi követelményekről szóló iránymutatások (Iránymutatás), amelyek 2021. március 4. napján magyar nyelven is publikálásra kerültek. Az Iránymutatás célja, hogy segítse a piaci szereplőket a felhatalmazáson alapuló bizottsági rendeletben meghatározott közzétételi követelményeknek való megfelelésben, és Unió-szerte növelje a következetességet a felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet mellékleteinek értelmezését illetően. Célja továbbá a következetes, hatékony és eredményes felügyeleti gyakorlat kialakítása az illetékes hatóságok körében a tájékoztatókban foglalt információk teljességének, érthetőségének és következetességének értékelésekor.

Az Iránymutatás 2021. május 4. napján lép hatályba, két hónappal azt követően, hogy az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) honlapján az EU valamennyi hivatalos nyelvén közzétette. A Magyar Nemzeti Bank a tájékoztató és egyes részei ellenőrzési és jóváhagyási eljárásának lefolytatásához készített, az MNB honlapján publikált útmutatóban foglaltak szerint ezen időponttól valamennyi, a tájékoztató jóváhagyására irányuló eljárás keretében elvárja az Iránymutatás figyelembevételét és megfelelő alkalmazását.

Mivel a pénzügyi információk közzétételével kapcsolatos Iránymutatás szoros kapcsolatban van a pénzügyi beszámolással, az ESMA ajánlja, hogy a kibocsátók vonjanak be ezzel foglalkozó szakértőket annak biztosítása érdekében, hogy a tájékoztatókban szereplő információk eleget tegyenek az Iránymutatásban meghatározott követelményeknek, valamint a tájékoztatóról szóló rendelet 6. cikk (1) bekezdésében foglalt általános kötelezettségnek, miszerint a tájékoztatónak tartalmaznia kell az ahhoz szükséges információkat, hogy a befektetők megalapozottan felmérhessék a kibocsátó és minden esetleges garanciavállaló eszközeit és forrásait, nyereségét, illetve veszteségét, pénzügyi helyzetét, valamint kilátásait.

Az Iránymutatáson túl az ESMA folyamatosan frissülő kérdések és válaszok (Q&A-k) publikálásával is segíti a jogszabályi rendelkezések gyakorlati alkalmazása során felmerülő kérdések megválaszolását. A tájékoztatóról szóló rendelet alkalmazása körében közzétett Q&A-ken túl – az ESMA felülvizsgálati folyamatának lezárásáig – a korábbi, irányelvi szabályozás alatt publikált Q&A-k között is található olyan pont, amely továbbra is megfelelően alkalmazandó.