???????Budapest, 2021. december 22. – Az év végén is fokozott ütemben zajlik a Magyar Nemzeti Bank Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum, azaz a Széll Kálmán téren álló volt Postapalotában helyet kapó Pénzmúzeum belső tereinek kiépítése. Az Európában mind technológiai mind muzeológiai szempontból párját ritkító Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont 2022. március 15-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

A Pénzmúzeum létrehozásával a pénzhasználattal kapcsolatos történeti és gyakorlati tudás átadásának központját, a hazai pénzügyi témájú köznevelés fellegvárát kívánja kialakítani a Magyar Nemzeti Bank. A jövőbe mutató, ambiciózus tervek megvalósításához nem csak egy korszerű, a látogatók interaktív bevonására épülő muzeológiai koncepcióra volt szükség, de a kiállításnak helyet adó fizikai térnek is különleges szempontoknak kellett megfelelnie.

A volt Postapalota műemléki védettséget élvező épülete az elmúlt években teljes felújításon esett át. A kivitelezők külön restaurációs tervet dolgoztak ki a homlokzati díszítőelemek helyreállítására, valamint az asztalos, a kőműves és a kovácsoltvas munkákra. A belső felújítás során restaurálták a lépcsőházak különleges kidolgozású korlátait, a kovácsoltvas kilincsekkel díszített tölgyfa kapukat, és sikerült működő állapotban megőrizni a palotában működő paternostert is. Az eredeti terveket lehető legnagyobb mértékben követő rekonstrukciónak köszönhetően az épület belső terei mára visszanyerték hamisítatlan, századelős hangulatukat.

A nagyszabású munka azonban nem zárul le a felújítással: a műemlékvédelmi helyreállítást követően, jelenleg is nagy lépésekkel halad a Pénzmúzeum kiállító és élményterének kivitelezése, mely számos különleges technológiai és belsőépítészeti megoldást sorakoztat fel. A legkorszerűbb digitális muzeológiai eszközök és élményelemek telepítése mellett, a múzeumnak biztonsági szempontból is rendkívül magas elvárásoknak kell megfelelnie, hiszen itt található az MNB nagyértékű érmegyűjteménye, és egy igazi aranyrúd is.

Az arany fontos, visszatérő eleme a kiállításnak, sokféle formában, funkcióban jelenik meg. A kiállítás kezdetén a látogatók egy vitrinben elhelyezett, vékonyra kihúzott aranyszálra figyelhetnek fel, mely a vitrinből kilépve, a padlón fénycsíkként mutatja a kiállítás bejárási útvonalát. Az aranyfonal szimbolikus jelentést hordoz, közös kultúrkincsünk fontos része. Gazdagságot, tudást, erőt, rejtett kapcsolatot fejez ki és segíti az eligazodást látogatóink számára a világ pénzügyi felfedezésében. A Pénzmúzeum kihagyhatatlan eleme az Aranybánya. Ez az interaktív tudásállomás és közösségi tér előzetes regisztráció nélkül is látogatható, így azok számára is elérhető, akiknek épp nincs idejük a teljes kiállítást végigjárni.

PICTURE1.jpg

 

A képeken a kiállítás ötödik csomópontjának jelenlegi állapota, illetve a végső állapotot mutató látványterv látható. A csomópont látványos belső tere és díszletelemei közvetlen módon utalnak Magyarország anyagi és szellemi javaira, gazdagságára. A látogatóknak itt lesz lehetőségük arra, hogy saját kezükbe vegyenek és megemeljenek egy valódi aranyrudat.

PICTURE2.jpgPICTURE3.jpg

A Pénzmúzeum 2022. március 15-én nyitja meg kapuit, addig is, a múzeum rendszeresen frissülő honlapja és Facebook-oldala mindig naprakész információkkal szolgál az intézmény híreiről.