Budapest, 2021. március 19. Az MNB 12 millió forint bírságot szabott ki az ING Bank fióktelepére a Központi Hitelinformációs Rendszer felé történő adatátadás kapcsán feltárt hiányosságok miatt. A jegybank határidők kitűzésével intézkedések megtételére kötelezte a fióktelepet a hiányosságok megszüntetése érdekében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – helyszíni ellenőrzést is magában foglaló – célvizsgálatot folytatott az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepénél számos tevékenységi terület áttekintésére. Az ellenőrzés a 2018. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat fő célja a számlanyitás folyamatának ellenőrzése volt, különös tekintettel az ügyfélazonosítás folyamatára.  Az eljárás kiterjedt továbbá a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) történő adatátadás szabályszerűségének, valamint a likviditás témakörében a Devizaegyensúly mutatóra (DEM) és Bankközi finanszírozási mutatóra (BFM) vonatkozó előírások betartásának ellenőrzésére is.

A jegybank megállapította, hogy a fióktelep KHR szabályzata ellentmondásos volt és nem teljeskörű. Nem tartalmazta többek közöt az adattovábbítási folyamat leírását, s hiányoztak a jogszabályi és a fióktelep belső kapcsolódó szabályzataira vonatkozó hivatkozások. Hiányzott annak leírása is, hogy a KHR-t kezelő BISZ Zrt. felé történő adattovábbítás során a fióktelep pontosan milyen adatokat ad át vállalati és lakossági ügyfeleiről. Nem volt megfelelően kialakított eljárásrend a KHR hibalistára került tételek adategyeztetésére, a javítások elvégzésére és a határidőkre sem.

A vizsgálat hiányosságokat azonosított emellett a külföldi ügyfélállományra vonatkozó KHR adatszolgáltatásban, egyes ügyfelek vonatkozásában az adatátadási kötelezettség teljesítésében, illetve a DEM és BFM mutató szabályozói követelményeinek való teljeskörű megfelelést illetően is.

Mindezek miatt az MNB ma publikált határozatában haladéktalanul, illetve 2021. március 31-i határidővel kötelezte az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepét, a feltárt problémák megszüntetésére. A fióktelepnek az előírt kötelezettségek teljeskörű végrehajtásának ellenőrzéséről készített – a vezető testületek által is megtárgyalt, jóváhagyott belső ellenőri jelentéssel – idén május végéig szükséges beszámolnia azok megtörténtéről. A jegybank a jogsértések miatt összességében 12 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott.

A bírságösszeg meghatározásakor súlyosító körülménynek számított a KHR-rel kapcsolatos szabályszegések jelentős kockázati súlya és besorolása, illetve azoknak a biztonságos működésre, a pénzügyi intézményrendszer más tagjaira, illetve az ügyfelekre gyakorolt negatív hatása. Enyhítő körülménynek számított a fióktelep mindvégig együttműködő magatartása, illetve az, hogy az intézmény már a vizsgálat alatt megkezdte a hiányosságok egy részének megszüntetését.

Magyar Nemzeti Bank