Konjunktúra felmérés - Az MNB vállalati felméréseinek eredményei

Budapest, 2021. április 28. - A jegybank alapfeladatainak ellátásához kiemelten fontosnak tartja a hazai vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követését. Ennek érdekében az MNB 2020 decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést a kereskedelmi bankok és a vállalati szektor érdekvédelmi szervezetei közvetítésével, amelynek segítségével az aggregált statisztikai adatoknál részletesebb és közvetlenebb visszajelzés kapható a gazdasági szereplők helyzetéről és kilátásairól. Az MNB vállalati konjunktúra indexe a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével kerül kiszámításra, amely egy mutatóba sűrítve vizsgálja a hazai vállalati konjunktúra alakulását.

Az MNB vállalati konjunktúra indexe az elmúlt 3 hónapban fokozatosan javult. December óta az index értéke -14 pontról -2 pontra emelkedett márciusra. Az aktuális helyzet megítélése fokozatosan javult, míg a várakozások indexe továbbra is magas szinten alakult, de márciusban kissé csökkent. A nagyvállalatok és az ipar várakozásai nagyobb optimizmust tükröztek a mikrovállalatokhoz, illetve a szolgáltató szektorhoz képest. A nagyvállalatok kapacitáskihasználtsága megközelítette a válság előtti szintet, míg a kisebbeké jelentősen elmarad attól. A gazdaság újraindulását tükrözi, hogy a létszámnövelést tervezők aránya 9 százalékponttal meghaladta a leépítést tervezők arányát és számottevően nőtt a beruházást tervezők aránya.