Mától bárki számára elérhető az MNB Ingatlan Kft. tulajdonában lévő kortárs gyűjteményről készült online katalógus.

A Magyar Nemzeti Bank a nemzetközi példákat és gyakorlatot követve mindig is szem előtt tartotta és tartja a kultúra minden területére kiterjedő, felelős értékmentő tevékenységet, melynek jegyében kiemelt fontosságot tulajdonít a kortárs művészeteknek.

A „Kortárs gyűjtemény online katalógus” a magyar kortárs képzőművészet keresztmetszetét hivatott bemutatni. A gyűjtemény létrehozásával az MNB egyik határozott célja, hogy a nagyközönség mind jobban megismerhesse a hazai kortárs képzőművészet jeles képviselőinek munkáit. Ennek első állomása, hogy az MNB leányvállalatának, az MNB Ingatlan Kft. tulajdonában lévő műalkotásokról online katalógus készült. A kezdeményezés jól illeszkedik a jegybank társadalmi felelősségvállalási stratégiájában foglaltakhoz, támogatva ezzel a kortárs hazai művészeti színteret, aminek fontossága az elmúlt időszak fényében még nagyobb hangsúlyt kapott.

A gyűjteménygyarapítás során neves művészettörténészek tettek és tesznek javaslatokat, bevonva a hazai kortárs művészekkel foglalkozó galériákat is annak érdekében, hogy a jelenkori magyar kultúra műalkotásaiból reprezentatív gyűjtemény maradhasson fenn az utókornak. A kiválasztások során nagy segítségül szolgál a külföldi jegybankok műgyűjtő tevékenysége, hiszen az angol, az osztrák, a belga, a cseh, a német, az észt, a görög, a ciprusi, a finn, az olasz, a luxemburgi, a holland, a spanyol vagy a török jegybank is komoly művészeti értékkel bíró gyűjteményeket mondhat magáénak. Az Európai Központi Bank pedig húsz ország százhetven művészének többszáz alkotásából állította össze kollekcióját.

Az online katalógus az alábbi tematikus oldalon érhető el:

Kortárs gyűjtemény