Az Azonnali fizetési rendszer 2020. március 2-i sikeres bevezetése, és a nemzetközi színtéren is egyedülálló magyar modell elismeréseként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021. március 22-én a Central Banking Institute magas presztízsű díjában részesült a pénzforgalom és piaci infrastruktúrák fejlesztésének kategóriájában.

A szervezet által alapított Central Banking Award keretén belül a világ kiemelkedő teljesítményt nyújtó központi bankjai kerülnek elismerésre. Ezek között is elsősorban az úttörő megoldásokat, az innovatív meglátásokat, illetve szolgáltatásokat, valamint a jegybankok tevekénységi körében alkalmazott legjobb gyakorlatokat díjazzák. A pályázókat egy neves, volt jegybanki szakértőkből és vezetőkből, illetve elismert közgazdászokból álló bizottság bírálja el.

2021-ben az MNB lett a pénzforgalom és piaci infrastruktúrák fejlesztése kategória győztese, ami azt mutatja, hogy a rangos szakmai zsűri megítélése szerint az azonnali fizetés magyar megközelítése és működési modellje, valamint a bevezetett rendszer sikere nemzetközi színtéren is egyedülálló. A díj odaítéléséről szóló hivatalos közleményben többek között a rendszerhez történő kötelező csatlakozást és az új szolgáltatás ezzel elért példátlan lefedettségét, a koronavírus-járvány kitörése kapcsán a rendkívül szerencsés időzítést, valamint a banki likvidtáskezelésen keresztül a rendszer működésének kiemelkedő biztonságát támogató kivételes mechanizmust, az MNB valós-idejű bruttó elszámolási rendszerének működési idején kívüli jegybanki fedezett hitelezés lehetőségét emelték ki.

Az MNB-nek átadott elismerés ugyanakkor nemcsak a jegybanknak, hanem a hazai rendszer kialakításában résztvevő valamennyi szereplőnek, így a központi infrastruktúrát üzemetető GIRO Zrt.-nek és a teljes hazai bankszektornak is szól. Az Azonnali fizetés 2020. március 2-i indulásával új dimenzióba lépett a hazai pénzforgalom, ami lehetővé teszi, hogy a XXI. századi fogyasztói igényeket mindenben kielégítő, modern és átjárható elektronikus pénzforgalmi szolgáltatásokat lehessen igénybe venni valamennyi fizetési helyzetben.

A széleskörű jegybanki tagsággal rendelkező nemzetközi szervezet, a Central Banking Institute hivatalos közleménye az alábbi linken érhető el:

Payments and market infrastructure development – retail: Central Bank of Hungary - Central Banking