Tovább folytatódik a Növekedési Kötvényprogram

2021. január 12., Budapest. A Monetáris Tanács mai ülésén áttekintette a Növekedési Kötvényprogram eddigi eredményeit és megállapította, hogy a program eredményesen szolgálja az indulásakor megfogalmazott monetáris politikai célok elérését. A magas keretkihasználtságára és a továbbra is élénk érdeklődésre tekintettel a Monetáris Tanács a Növekedési Kötvényprogram keretösszegének 750 milliárd forintról 1150 milliárd forintra történő emeléséről döntött, miközben a program egyes feltételeit is módosította.

A Magyar Nemzeti Bank 2019. július 1-jén azzal a céllal indította el a Növekedési Kötvényprogramot, hogy a vállalati forrásbevonás szerkezetének javításán és a kötvénypiac likviditásának bővítésén keresztül növelje a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságát, illetve elősegítse, hogy a gazdasági szereplők a bankhitelek mellett megfelelő mértékben támaszkodjanak erre a típusú finanszírozásra is. A program kezdete óta eddig összesen 46 vállalat 53 kötvénysorozatának kibocsátására került sor, mely során a vállalatok közel 900 milliárd forint értékű forrást vontak be. A Növekedési Kötvényprogramnak köszönhetően a vállalati kötvénypiac likviditása a Monetáris Tanács céljaival összhangban jelentősen növekedett, aminek következtében a kötvénypiacról történő forrásbevonásra a vállalatok immár a bankhitellel történő finanszírozás valódi alternatívájaként tekintenek, ezzel bővültek a vállalati szektor forrásbevonási lehetőségei.

A Növekedési Kötvényprogram magas keretkihasználtságára és az iránta tapasztalható továbbra is élénk érdeklődésre tekintettel a Monetáris Tanács arról döntött, hogy a vásárlásokra rendelkezésre álló keretösszeget az eddigi 750 milliárd forintról 1150 milliárd forintra emeli 2021. január 13-i hatállyal. Emellett a Monetáris Tanács a jegybank által vásárolható vállalati kötvények maximális futamidejének 20 évről 30 évre történő emeléséről, valamint a jegybank által egy vállalatcsoporttal szembeni maximális kitettségének 50 milliárd forintról 70 milliárd forintra való emeléséről is döntött 2021. január 13-i hatállyal annak érdekében,  hogy tovább segítse a vállalati kötvénypiac likviditásának növelését, ezáltal pedig a hazai nagyvállalati szektor – az európai versenytársakhoz hasonlóan – továbbra is fenntartható, stabil és hosszútávú finanszírozáshoz jusson növekedést támogató beruházásaik finanszírozására.