Budapest, 2022. szeptember 5. – A Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mondott a pekingi China Financial Technology Fórumon. Videóüzenetében hangsúlyozta, hogy a világgazdaság jelenlegi turbulens helyzete kiemelt jelentőséggel bír a pénzügyi szektor számára is. A jelen korszak kulcsfontosságú szegmense a fenntarthatóság és ennek egyik záloga a technológiai innováció. A digitalizáció új korszakában a pénzügyek terén fókuszba kerül „a pénz jövője, és a jövő pénze".

A China Financial Technology Forum 2022 nyitó ceremóniájának egyik felszólalója volt Matolcsy György. A fórum középpontjában olyan témák állnak, mint az új pénzügyi ökoszisztéma, az üzleti, banki, biztosítási modellekben bekövetkezett jelentősebb változások, valamint az AI, a big data, a felhő alapú számítástechnika, a block chain és az egyéb technológiák hogyan tudják támogatni a jövő pénzügyeit.

A jegybank elnöke videóüzenetében a világban végbemenő drámai változásokról és azok globális hatásairól beszélt, melyben kiemelte, hogy az internet megjelenésével új korszak kezdődött, mely megváltoztatta a pénz és a pénzügyi rendszer addig megszokott menetét. A mai kor kihívása ezért a szabályozott digitális pénzpiac megteremtése, melyhez elengedhetetlenek lesznek a kriptovaluták és a digitális jegybankpénzek. A pénz jövője és a jövő pénze is kizárólag a digitális térben értelmezhető.

Matolcsy György hangsúlyozta, hogy minden globális korszakban vannak kulcsfontosságú szegmensek, így napjainkat az euro-dollár alapú pénzügyi rendszer határozza meg. Azonban hozzátette, hogy a digitalizáció kedvez más globális devizák, mint például a renminbi felemelkedésének.

Végezetül rávilágított, hogy új fejezet kezdődik majd, melyben a környezeti fenntarthatóság is meghatározóvá válik. A mai új geopolitikai és gazdasági környezetünkben a fő kihívás az, hogyan tehetjük fenntarthatóvá életmódunkat. Ennek a kulcsa pedig a technológiai innováció lesz.