Budapest, 2022. november 11. – Sanghaj adott otthont az idei „Övezet és Út” Fórumnak (6. International Forum on Belt and Road & Global Governance Forum), melyen Matolcsy György is felszólalt. A háromnapos rendezvény platformot nyújt a politikai és akadémiai elit számára, hogy megvitassák az „Övezet és Út Kezdeményezés” (Belt and Road Initiative, BRI) és a globális kormányzás aktuális kérdéseit.

Sanghajban, a hibrid formában megrendezésre kerülő 6. International Forum on Belt and Road & Global Governance rendezvényen mondott köszöntőt Matolcsy György.

A jegybank elnöke videóbeszédében rávilágított arra hogyan alakul át a világunk, mely változás a gazdasági ciklusok jelentőségét és az eurázsiai együttműködés kulcsfontosságát vetíti előre. A sikeres jövő felé a hosszú távon fenntartható gazdaság vezet, - tette hozzá.  Emlékeztett arra, hogy a 2020-as évtized sokban hasonlít a múlt század 40-es és 70-es éveire. Újra szembesülünk az inflációval, illetve az azzal járó alacsonyabb növekedéssel is, amely egy új típusú stagflációt eredményez a világgazdaságban. Mindezek, illetve a felgyorsult technológiai átalakulás egy új gazdaságpolitikai és monetáris korszakban ölt testet: a központi banki digitális valuták korának hajnalán vagyunk, mely korszakban egy újfajta tudásra van szükségünk. Ez a tudás a hosszú távon fenntartható gazdaságtan alapjait valósítja meg – összegezte Matolcsy György.

A háromnapos eseménysorozaton, melynek házigazdái a Fudan Egyetem és a Nemzetközi Selyemút Think Tank Egyesület (International Silk Road Think Tank Association (SRTA)) voltak, 150 látogató vett részt a helyszínen, valamint ezerötszázan online kísérték figyelemmel az előadásokat. A fórum fontos platformként szolgált a politikai és akadémiai elit számára, ahol szakértők és előadók az „Övezet és Út Kezdeményezés” (Belt and Road Initiative, BRI) és a „globális kormányzás” aktuális kérdéseit vitathatták meg. A hallgatóság soraiba kutatókat, partner think-tank intézmények képviselőit, kapcsolódó szakokon tanuló külföldi és kínai diákokat hívtak meg a szervezők.