Budapest, 2022. május 5. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Európai Beruházási Bank (EIB) együttműködési megállapodást kötött, melynek célja az EIB hosszú lejáratú, forintban denominált hitelezési tevékenységének támogatása a hazai gazdaság szereplői felé. Az együttműködés segíti a környezetileg is fenntartható gazdasági növekedést, a járvány utáni gazdasági kilábalást és a hazai klímavédelmi projektek finanszírozását. Az EIB ezzel a megállapodással az eurozónán kívüli EU tagállamok növekvő, helyi valutában jelentkező finanszírozási igényére reagál.

A jegybank épületében tartott szakmai fórum keretében kötött együttműködési megállapodást az EIB és az MNB, melynek célja az EIB hosszú lejáratú hitelezési tevékenységének támogatása a hazai gazdaság szereplői felé. A két intézmény együttműködése révén a magyarországi zöld projektek kedvezőbb feltételek mellett juthatnak forint finanszírozáshoz, ezzel támogatva a környezetileg is fenntartható gazdasági növekedést, a járvány utáni gazdasági kilábalást és a hazai klímavédelmi beruházásokat.

A megállapodás értelmében az EIB hosszú futamidejű, euro-forint kamatfedezeti ügyletet köthet az MNB-vel annak érdekében, hogy fix kamatozású forinthiteleket nyújtson magyarországi ügyfeleinek legfeljebb 20 éves futamidővel.

Az EIB magyarországi tevékenységéért felelő alelnöke, Teresa Czerwinska kiemelte, hogy a most megszületett együttműködés mérsékli a hazai ügyfeleiket érintő, az euróban denominált hitelek átváltásból származó kockázatokat és így hozzájárul a hosszú távú infrastrukturális, klímavédelmi, és környezeti fenntarthatósági célú beruházások kiszámítható finanszírozásához. Emellett bővíti a Magyarországon elérhető hosszú távú finanszírozási lehetőségek körét, ami a fenntartható növekedés és a versenyképes gazdaság elengedhetetlen feltétele. Teresa Czerwinska megköszönte az MNB-nek a magyar gazdasági és társadalmi fejlődés előmozdításában tett erőfeszítését.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke hangsúlyozta, hogy 2021-ben mérföldkövet jelentett a jegybank mandátumának kiegészítése a kormány környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikájának támogatásával. Zöld mandátumával összhangban az MNB elkészítette zöld monetáris politikai eszköztár-stratégiáját és két új program – a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program és az NHP Zöld Otthon Program - elindításáról döntött a zöld jelzáloghitelezés térnyerése és a hazai lakásállomány energiahatékony megújítása érdekében. Virág Barnabás kiemelte, hogy a két intézmény közötti együttműködés a következő fontos lépés a hazai zöld beruházások ösztönzésében. Hozzátette, az MNB környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos döntései nem befolyásolják a jegybank monetáris politikai irányultságát.

Az MNB-vel kötött megállapodással az EIB a növekvő, helyi valutában jelentkező finanszírozási igényre reagál. Az EIB hitelezési tevékenységében az euró, a dollár és a lengyel zloty után a forint tölti be a negyedik legnagyobb szerepet.